Rækkefølgen på Mons Kallentofts krimier om Malin Fors

Mons Kallentoft er en sand mester i at skildre mennesker og deres følelser, når de er presset til det yderste. Hans krimier hører til blandt de barske af slagsen, som sætter ord på den brutale ondskab, som et menneske kan rumme.
Rækkefølgen på Mons Kallentofts krimier om Malin Fors

Her kan du se rækkefølgen på Mons Kallentofts fremragende krimier om Malin Fors. Jeg vil opfordre dig til at starte med bind 1, så du kan følge Malin Fors personlige udvikling lige fra den første sag. Her forsøger hun at opklare, hvorfor der hænger en død mand i et gammelt egetræ:

  1. Midvinterblod (2008)
  2. Sommerdøden (2008)
  3. Høstoffer (2010)
  4. Forårslig (2013)
  5. Den femte årstid (2015)
  6. Vandengle (2017)

Malin Fors er kriminalkommissæren, der skal opklare de usædvanlige sager. På hjemmefronten har hun lidt svært ved at håndtere sit alkoholforbrug for slet ikke at tale om prioriteringen af hendes teenagedatter.

I krimierne er der en fin balancegang mellem Malins politiarbejde og hendes privatliv. Kallentofts univers bevæger sig lidt over i det magiske uden at blive for meget, og det understøttes rigtig fint af hans skrivestil.

Kallentoft springer ind og ud af hovederne på de forskellige personer. Han formulerer sig i meget korte sætninger med en poetisk ambition uden sammenligning i krimigenren. De enkelte personer bliver på den måde skildret meget detaljeret.

Det tog lidt tid for mig at vænne sig til, sikkert fordi jeg mest er vant til at læse de mere traditionelt skrevne krimier. Holder du på, er du garanteret nogle virkelig gode og spændende krimigåder.

 

Bind 1: Midvinterblod

Et voldsomt skamferet lig hænger og dingler i et stort gammelt træ, der står ensomt på en mark i den koldeste vinter i mands minde. Scenariet drejer hurtigt mistanken mod nogle lokale asa-troende, men efterforskningen ender alligevel med at stritte i mange retninger.

Kulden gennemsyrer det lokale samfund, hvor man forsøger at fortrænge og fortie fortiden. Ondskaben trænger sig på og på de sidste sider bliver den for alvor penslet ud.

Indviklede familieforhold viser sig at spille en afgørende rolle i opklaringen af, hvorfor byens ensomme særling med øgenavnet Bold-Bengsen skulle lade livet. Nu, hvor han er død, får han pludselig masser af opmærksomhed!

Hovedpersonen er efterforskeren Malin Fors, der i en tidlig alder fik en datter, som hun bor alene med. Hun længes stadig efter sin eks-mand, er alkoholiker og bruger tiden på arbejde til trods for, at hun er alene med teenagedatteren, der netop har fået sin første kæreste.

Herfra kan man trække visse paralleller til familien Murvall. De bliver hurtigt en af sagens hovedmistænkte. Vi møder også andre særlinge og et par børn, som på det groveste chikanerede Bold-Bengsen, der var et let offer. Jeg tør godt love, at du bliver overrasket over, hvem der er morderen.

 

Bind 2: Sommerdøden

Vejret går fra den ene yderlighed til den anden. I første bind af serien om Malin Fors var det fimbulvinter. Nu er det den varmeste sommer i mands minde. Skovbrandene hærger omkring Linköping og unge piger bliver overfaldet, seksuelt misbrugt og dræbt. Det er en bizar sag, hvor morderen nærmest ikke har efterladt nogle spor. Malin Fors og hendes kollegaer er hårdt presset, så sveden driver af dem i både den ene og anden betydning.

Sommerdøden er en socialrealistisk krimi af bedste svenske skole. Den bliver fortalt langsomt i et malerisk sprog præcis som i første bind. De dødes stemmer blander sig med de levendes, og også morderen får lov til at fortælle, for her er virkelig en forfatter med indsigt i det menneskelige sind. Malin Fors står endnu mere levende for læseren gennem mange overbevisende detaljer om hendes person og privatliv, så her er en helstøbt og nervepirrende spændende krimi.

 

Bind 3: Høstoffer

Det er efterår, regnen siler ned, vejret er gråt og alt er bare trøstesløst. Uden for Linköping ligger slottet Skogså. Den nye ejer bliver fundet død i voldgraven og mistanken kredser straks om den forrige ejer, der er gået fallit. Malin Fors opdager dog hurtigt, at det langt fra er så ligetil, for den myrdede var en skruppelløs advokat.

Sideløbende vokser Malin Fors’ personlige problemer. Hendes alkoholmisbrug vokser hende langt over hovedet. Hun ender endda med at flytte fra sin mand, så hun kan drikke i fred. Alkoholen gør hende omtåget, så opklaringen står i stampe, og det kan selvfølgelig ikke blive ved på den måde.

Kallentoft fortsætter stilen fra sine to foregående bind i serien om Malin Fors både sprogligt og tematisk. Hans krimier er nogle af de mest velskrevne inden for den skandinaviske krimigenre. Her er virkelig kælet for de sproglige detaljer, så den dystre efterårsstemning lægger sig over læseren.

Jeg kan godt undre mig over, at Kallentofts krimier ikke er blevet mere populære, end tilfældet er, så jeg kan kun opfordre dig til at give ham en chance, hvis han er et helt nyt navn for dig.

 

Bind 4: Forårslig

Solen skinner og det emmer af forventningsfuld forårsstemning på torvet i Linköping. Men de lyse dage kan ikke bekæmpe menneskets mørke sind. 2 små børn bliver dræbt af en bombeeksplosion foran en bank. Deres mor overlever, men er hårdt såret. En terrororganisation påtager sig skylden, og nu skal Malin Fors og hendes kollegaer fange dem. Säpo blander sig i sagen, der udvikler sig til at være ret kompleks med mange forbindelser til fortiden.

Der sker også mange skelsættende begivenheder i Malins privatliv. Hendes mor er død og bliver begravet samme dag, som Linköping bliver rystet af den eksploderede bombe. Hun forsøger at holde sig fra alkohol og skabe et bedre forhold til sin datter, men det er ikke helt nemt.

Kallentoft skriver stadig fantastisk og fastholder læseren i spænding frem til sidste side, så glæd dig, hvis du ikke allerede har læst hans bøger.

 

Bind 5: Den femte årstid

Det er stadig forår i Linköping. En familie er på skovtur og støder på et kvindelig. Hun har været udsat for grusom tortur. Malin Fors drager umiddelbart paralleller til en tidligere sag, som hun aldrig fik opklaret og derfor har svært ved at få ud af hovedet. Den gang blev en anden ung kvinde brutalt overfaldet og mishandlet, så hun siden da har trukket sig ind i sig selv og er holdt op med at tale. Ved et tilfælde opdager Malin, at flere andre kvinder også er blevet angrebet. Der er en sammenhæng, som Malin er særdeles opsat på at opklare, selv om hun er oppe mod stærke kræfter.

Det poetiske sprog går igen i denne krimi. Lige så gør stemmerne fra de døde. Kort sagt er her endnu en neglebidende spændende krimi fra en af Sveriges mest originale og velskrivende krimiforfattere.

 

Bind 6: Vandengle

Vandengle er egentligt tænkt som første bind i en ny serie om Malin Fors. Den er inspireret af de 4 grundelementer vand, ild, luft og jord. Mange af hovedpersonerne fra den første serie om Malin Fors går igen, så jeg synes egentligt, at det giver bedre mening at se det som en sammenhængende serie.

På svensk er der udkommet 4 bind i denne nye serie, men kun den første bog er indtil videre oversat til dansk. Faktisk udgav Mons Kallentoft det 12. bind om Malin Fors i 2018, men de nyeste bind er desværre ikke oversat til dansk.

Vandengle indledes med, at Malin Fors på en hverdagsaften bliver kaldt ud til en villa i et af de finere kvarterer i Linköping. Et ægtepar er fundet døde i deres jacuzzi. Deres 5-årige adoptivdatter er forsvundet og ingen ved, om hun stadig er i live. Måske har morderen taget hende? Måske er hun flygtet? Det bliver startskuddet på en intensiv jagt for at finde den lille pige, inden det er for sent, så Malin og hendes kollegaer tager utraditionelle metoder i brug.

Den ulykkelige sag tvinger Malin til at se sine egne problemer i øjnene, og hun slår sig igen på flasken. Malins fortvivlelse slår ud i lys lue, men hun må ikke svigte den lille pige.

 

Som du kan læse, er Mons Kallentoft en fantastisk velskrivende svensk krimiforfatter, der er helt sin egen. Her har du fået rækkefølgen på Mons Kallentofts krimier om Malin Fors, så nu håber jeg, at din nysgerrighed er vakt.