Mari Jungstedts krimier i rækkefølge

Mari Jungstedt er en svensk krimiforfatter, som skriver krimier i samme stil som fx Viveca Sten, Camilla Läckberg og Sofie Sarenbrant. Det er typisk skandinaviske krimier med hovedpersoner, hvis privatliv spiller en ganske væsentlig rolle for historien.
Mari Jungstedts krimier i rækkefølge

Her får du en liste med Mari Jungstedts krimier i rækkefølge, så du kan følge kriminalkommissær Anders Knutas og journalist Johan Berg lige fra første færd:

 1. Den du ikke ser (2007)
 2. I denne stille nat (2008)
 3. Den inderste kreds (2008)
 4. Den døende dandy (2009)
 5. I denne søde sommertid (2010)
 6. Den mørke engel (2011)
 7. Den dobbelte tavshed (2012)
 8. Den farlige leg (2013)
 9. Det fjerde offer (2014)
 10. Den sidste akt (2015)
 11. Du går ikke alene (2016)
 12. Den du elsker (2017)
 13. Det andet ansigt (2018)
 14. Et mørke iblandt os (2019)
 15. Jeg kan se dig (2020)

 

Mari Jungstedt skriver underholdende krimier i et sprog, der kører lige ud ad landevejen. Oprindeligt var der planlagt 5 bind i serien, men som du kan se, er det svært at stoppe en succes. Hendes bøger er populære blandt læserne, får pæne anmeldelser, er oversat til store sprog som engelsk, tysk, fransk og spansk, og så er flere af bøgerne blevet filmatiseret som en tv-serie.

Kapitlerne er korte og slutter nærmest konsekvent med en cliffhanger. Man bliver hele tiden fristet til lige at læse et kapitel mere. Efterhånden som man bevæger sig ind i historien, bliver spændingen bygget op, så man føler sig godt underholdt. Historien er helstøbt. På den ene side træder plottet tydeligt frem, men på den anden side er det nærmest umuligt at gætte sig frem til den skyldige. Jo, Mari Jungstedt kan sit kram.

Jungstedts serie af Gotlands-krimier har sat den svenske ferieø på landkortet. Hun forstår virkelig at bruge øens dramatiske historie og den afsondrede beliggenhed til at skabe stemningsfyldte rammer for de dramatiske begivenheder, som fylder siderne i hendes krimier.

Politimanden Anders Knutas er en kontrast til den hårdkogte stil, som blandt andet er repræsenteret af Ian Rankin og Jo Nesbø. Han er mere til mælk og småkager end whisky og smøger. Jungstedts krimier er mere hyggekrimier end intelligente krimier, så det er underholdning for underholdningens skyld i den gode ende af skalaen.

 

Bog 1: Den du ikke ser

Sommeren og turistsæsonen nærmer sig på Gotland. Helena er til fest i et øde sommerhusområde. Hun kommer op at skændes med sin kæreste, der er jaloux. Morgenen efter løber hun sig en tur og bliver myrdet. Det ligner et enkeltstående tilfælde, lige indtil endnu et lig af en kvinde dukker op. Da indser den lokale kriminalkommissær Anders Knutas, at morderen formentlig vil dræbe igen. Hele Sverige lægger pres på ham for at fange morderen hurtigt. Samtidig forsøger den unge tv-journalist Johan Berg, som dækker sagen, at finde en sammenhæng mellem de to kvinder, hvis liv endte så brat.

 

Bog 2: I den stille nat

Henry er en alkoholiseret fotograf, som lige har vundet et stort beløb på travbanen. Samme nat bliver han dræbt, da han er ved at fremkalde nogle billeder. Kort tid efter forsvinder Fanny. Hun er en 14-årig ensom hestepige med en ulykkelig barndom og hemmeligheder, som koster hende livet. Er der en sammenhæng mellem de to drab? Hvem kan finde på at myrde et barn? Efterforskningen anført af Anders Knutas skrider kun langsomt frem, så han føler sig presset. Medierne giver ham ikke et øjebliks ro, og journalisten Johan Berg vender tilbage til Gotland for at følge sagen på tæt hold. Uheldigvis for Johan bliver hans affære med den lokale Emma opdaget af hendes mand.

 

Bog 3: Den inderste kreds

På Gotlands vestkyst finder en gruppe arkæologistuderende en havn fra vikingetiden. Tæt på udgravningen bliver en af de studerende myrdet. Mishandlingen af hendes krop tyder på, at mordet har rituelle undertoner. Er der en forbindelse til den hest, som nogle piger tidligere på sommeren fandt død og hovedløs? Flere mord følger i kølvandet på det første, og pludselig dukker hestens hoved også op på et spyd. Politiinspektør Anders Knutas knokler for at løse sagen. Journalisterne strømmer til Gotland, for nu har de endelig noget at skrive om her midt i agurketiden. Johan Berg er der selvfølgelig også – både for at arbejde og for at pleje sit forhold til Emma.

 

Bog 4: Den døende dandy

Det er vinter, det er søndag, og det er koldt. Den lokale kunsthandler Egon Wallin hænger og dingler i en byport i Visby. Har hans død mon noget at gøre med, at han trods sin succes i al hemmelighed planlagde at sælge sit galleri og forlade sin kone gennem 20 år? Hvad var hans plan? Politiinspektør Anders Knutas får et spor at gå efter, da et berømt maleri bliver stjålet fra et kunstmuseum i Stockholm. Både han og journalisten Johan Berg er opsatte på at finde ud af, hvad der skete med Wallin. Berg går endda så langt, at han risikerer at miste både Emma og deres lille datter.

 

Bog 5: I denne søde sommertid

Midt om sommeren bliver en lokal tømrer dræbt med syv skud i maven og ét i ansigtet. Kriminalinspektør Anders Knutas er på ferie på Fyn, så det er hans næstkommanderende Karin Jacobsson, der skal lede efterforskningen. Knutas keder sig dog tilpas meget på sin ferie til at springe på et fly hjem. Sporene peger først i retning af tømrerens brug af sort arbejdskraft, men der kunne også være en sammenhæng med indsmugling af vodka fra Rusland. Sagen fører politiet vidt omkring på Gotland. Journalisten Johan Berg vil også finde morderen, men bliver distraheret af moralske skrupler og et kompliceret forhold til sin datters mor. Og hvad sker der mellem Karin og Knutas?

 

Bog 6: Den mørke engel

En strid vind blæser over Gotland, da Visbys nye kongrescenter slår dørene op. Viktor Algård var ansvarlig for festlighederne. Dagen efter bliver han fundet død. Da politiinspektør Anders Knutas og kollegaen Karin går i gang med opklaringen, kommer nogle triste familierelationer for dagens lys. Det er især familiens børn, der er taberne. Anders Knutas har også selv svært ved at tackle humøret hos sine to teenagebørn. Journalisten Johan Berg laver blandt andet nogle TV-indslag om vold og druk blandt unge. Han trækker i forskellige tråde i et forsøg på selv at opklare sagen, hvilket bringer hans hustru Emma i livsfare.

 

Bog7: Den dobbelte tavshed

Sommerferien nærmer sig, og 3 par fra Visby skal sammen på den årlige sommertur. Det er et kærkomment afbræk i de daglige rutiner. Turener planlagt i detaljer, og alle glæder sig. Men noget går galt. Først forsvinder en person. Så forsvinder en til. Begge er døde, da de dukker op igen. Politiinspektør Anders Knutas’ og hans kollegaer går i gang med efterforskningen, men afhøringerne fører ingen vegne. Vennerne er fåmælte. Hvor godt kender de egentligt hinanden? Og er der nogen, som skjuler noget?

 

Bog 8: Den farlige leg

Unge Jenny fra Gotland bliver opdaget af et modelagentur. Hun får hurtigt succes og lever et liv med glamour, fester og penge. Hendes modstykke er Agnes, som efter en kort karriere som model er indlagt på en klinik for spiseforstyrrelser. Hendes drøm om et liv i rampelyset er knust. Ikke nok med det, så bærer Agnes også på en sorg over en tragedie i hendes familie. Men Jennys liv er heller ikke perfekt. Hendes kæreste bliver udsat for et mordforsøg, og er så ilde tilredt, at han ikke er til nogen hjælp for politiinspektør Anders Knutas. De to pigers skæbner er knyttet til hinanden og til mordforsøget, men hvordan?

 

Bog 9: Det fjerde offer

Det er sommer på Gotland, og idyllen bliver pludselig spoleret af 3 mænd, som røver en pengetransport. Røverne flygter, og da politiet finder deres skjulested, har en af dem fået halsen skåret over. Politiinspektør Anders Knutas leder efterforskningen samtidig med, at han kæmper for at holde sammen på sit ægteskab og fortrænge sine forbudte følelser for kollegaen Karin. Det bliver ikke nemmere af, at de to sammen skal forsøge at opklare sagen. Det giver anledning til mange ubesvarede spørgsmål om røvernes fortid. Sporene peger på en tragisk historie om et barn, mens morderen er i hælene på sit næste offer.

 

Bog 10: Den sidste akt

Mørke skyer hænger over det årlige folkemøde på Gotland. Oplægsholderen Erica bliver myrdet. Hun har fjender blandt nynazisterne, som truede hende højlydt under hendes oplæg. Mistanken bliver hurtigt rettet mod lederen af den nynazistiske gruppering. Det viser sig dog også, at Erica i mange år har været sin mand utro. Kort før sin død blev hun set i selskab med en ung mand. Politiinspektør Anders Knutas og kollegaen Karin er ansvarlige for opklaringen. Men de er også optaget af andre ting. Hvad skal de stille op med deres følelser for hinanden? Journalisten Johan Berg er lige i hælene på politiet, men det kniber med at få hverdagen til at hænge sammen efter, at en tragedie ramte hans familie.

 

Bog 11: Du går ikke alene

En 3-årig pige er forsvundet. Hun var kun alene i et øjeblik, og nu er hun som sunket i jorden. Både politiet og forældrene frygter det værste. Men pludselig er pigen tilbage på samme sted, hvor hun forsvandt. Hun er uskadt, men vil ikke fortælle om, hvad der er sket. Så forsvinder en anden pige. Kort tid efter finder politiet liget af en kvinde skjult i et sumpet område. Er det morderen, der har bortført den lille pige? Nu gælder det om at finde pigen, inden det er for sent. Uheldigvis er Anders Knutas delvis sygemeldt, så kriminalkommissær Karin Jacobsson står mere eller mindre alene med efterforskningen.

 

Bog 12: Den du elsker

En kølig morgen i april bliver ejendomsmægleren Sanna fundet død på det nordlige Gotland. Hendes lig ligger i nærheden af en herregård, som hun skulle sælge. Det er blot starten på en række bestialske mord, som kan sættes i forbindelse med gården. Ejerne er tre søskende, som ikke er helt enige om, hvorvidt gården skal sælges eller ej. Det vækker stærke følelser til live, og familiens gamle hemmeligheder dukker op til overfladen. Politiinspektør Anders Knutas er tilbage på pinden efter sin sygemelding, og han har travlt som aldrig før.

 

Bind 13: Det andet ansigt

Turistsæsonen nærmer sig på Gotland. En kendt kunstner og familiefar bliver fundet død i sit sommerhus. Er det en sexleg, der er gået over stregen, eller er det et mord? Et lignende dødsfald finder sted inde på det svenske fastland, og nu får både politi og presse travlt. Jagten på morderen er intens, og Anders Knutas og Karin Jacobsson er udfordret både som kollegaer og kærester. Journalisten Johan Berg er flyttet tilbage til Gotland, og han blander sig som sædvanlig – denne gang med livet som indsats.

 

Bind 14: Et mørke iblandt os

Gotland Rundt er en traditionsrig kapsejlads. Det blæser op til storm, og en båd bliver tvunget til at søge ly i en fredet vig. På stranden finder besætningen liget af en mand, der er kneblet og bagbundet. Manden er en lokal kroejer, der forsvandt to dage tidligere på vej hjem fra arbejde. Få dage senere dukker liget af en kvinde op et andet sted på Gotland. Samtidig er forholdet mellem Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsson ret anspændt. Der er knas i deres forhold, men de er tvunget til at arbejde sammen i jagten på morderen.

 

Bog 15: Jeg kan se dig

Tre studerende bliver forgiftet og dør på en weekendtur, som har udviklet sig til et mareridt. Frida er den eneste, som overlever. Alle undrer sig, for der er tilsyneladende ingen, som har haft et motiv til at slå de tre studerende ihjel. Politifolkene Anders Knutas og Karin Jacobsson, som også danner par privat, går metodisk til sagen. Da de endelig når frem til en sandsynlig forklaring, får de travlt, for Frida er muligvis også i fare.

 

Gotlands-krimierne er en af de serier, hvor hovedpersonerne har et begivenhedsrigt privatliv, som er med til at forme fortællingen. Som du sikkert allerede har regnet ud, er det derfor en god idé at læse krimierne i Mari Jungstedts Gotland-serie i rækkefølge.