Ian Rankins krimier i rækkefølge

I Edinburgh er kriminalkommissær John Rebus opslugt af den evige jagt på forbrydere i samarbejde med den unge kvindelige kollega Siobhan.
Ian Rankins krimier om John Rebus i rækkefølge

Der er enkelte krimiforfattere, hvor jeg bare er nødt til at læse rub og stub. Ian Rankin er en af dem (og Jo Nesbø er en anden).

Tre af Ian Rankins tidlige bøger i serien om John Rebus blev ikke oversat til dansk i første omgang. Det var faktisk helt i overensstemmelse med en aftale mellem forlaget Klim og Ian Rankin. En forfatter af hans kaliber er nok sin egen værste kritiker…

En sang til dystre tider-Ian Rankin-Bog
Pris:
299,95  

Læs mere »

“I de dystre tiderSynges der da også?Også da synges der. Om de dystre tider.” Bertholdt BrechtIan Rankin er stadig i storform, selvom det kniber mere for hans hovedperson Jon Rebus.Det er midt om natten, da hans datter, Samantha, ringer. Rebus er klar

“Døden har en årsag”, “Magten og æren” og “Den sorte bog” blev oversat til dansk langt senere og lukkede dermed et hul i serien.

Derfor har du måske set lister med Rebus-krimierne nævnt i en anden rækkefølge, hvor der er taget udgangspunkt i, hvornår de udkom på dansk. Her er den rækkefølge, som du skal læse bøgerne i, hvis du vil følge udviklingen sådan, som Ian Rankin har tænkt den:

 1. Blodbrødre (1995)
 2. Dæmoner (1996)
 3. Ulvemanden (1996)
 4. Strip jack (1997)
 5. Døden har en årsag (2009)
 6. Magten og æren (2012)
 7. Den sorte bog (2010)
 8. Fortids synder (2000)
 9. De hængtes have (2001)
 10. Spøgelsesbyen (2002)
 11. I ly af mørke (2002)
 12. I indviet jord (2004)
 13. Mørkemænd (2005)
 14. Bundet af blodet (2006)
 15. Skeletterne i Fleshmarket Close (2006)
 16. Navn på de døde (2007)
 17. Exit music (2008)
 18. I en anden mands grav (2013)
 19. Med hånden på biblen (2014)
 20. Vilde køtere (2015)
 21. Gamle fjender (2017)
 22. Et hus af løgne (2019)
 23. En sang til dystre tider (2020)

Rækkefølgen på Ian Rankins krimier om John Rebus

Et forlist ægteskab, alkoholproblemer og hang til at gå egne veje peger i retning af en kliché, men lad dig ikke narre – der er rigtig mange lag i Rankin’s hårdkogte krimier lige fra Rebus’ gådefulde navn til de mange musikalske referencer til de knivskarpe observationer af menneskets natur.

Han tager ofte udgangspunkt i virkelige hændelser som fx G8-topmødet i Skotland og fremmedhad. Det hele bliver vævet ind i et sindrigt plot, hvor trådene først bliver samlet til allersidst. Jeg har mange gange forsøgt at gætte mig til sagens sammenhæng undervejs i en Rebus-krimi, men jeg har aldrig ramt plet. Det kan selvfølgelig også sige noget om mine evner som detektiv.

Ian Rankin er i den absolutte topklasse blandt krimiforfattere. Han har modtaget utallige priser og roser for sine efterhånden mange krimier og har sågar fået opkaldt en genre efter sig. Den hedder Tartan Noir.

Ian Rankins krimi-serie om John Rebus er elsket af både læsere og anmeldere
Ian Rankins krimi-serie om John Rebus er elsket af både læsere og anmeldere

Du er måske også stødt på John Rebus som tv-serie. Jeg har både læst bøgerne og set tv-serien med stor fornøjelse.

 

Bind 1: Blodbrødre

Kriminalassistent John Rebus er kriminalassistent med en dyster fortid, som han forsøger at fortrænge. Alkohol, smøger, mareridt og et problemfyldt forhold til teenagedatteren er en indgroet del af hverdagen. Det bliver ikke bedre, da tre piger uden forbindelse til hinanden bliver bortført og fundet myrdet. Politiet står på bar bund. Rebus modtager mystiske breve med ledetråde, knuder på en snor og små kors lavet af tændstikker. Da Rebus’ datter også forsvinder, bliver han tvunget til at konfrontere sin fortid, som spiller en afgørende rolle i sagen.

 

Bind 2: Dæmoner

I en trist forstad til Edinburgh finder man en narkoman, som er død af en overdosis. Han ligger i en underlig korsfæstet stilling på gulvet med ansigtet vendt mod et satanistisk symbol. Det vækker mistanke hos John Rebus, som for nylig er blevet forfremmet til vicekriminalkommissær. Han er netop blevet ufrivillig leder af en kampagne mod narko og vælger derfor at fokusere al sin energi på opklaringen af denne sag. Sporene peger i mange forskellige retninger lige fra det sataniske miljø til skrupelløse ejendomsspekulanter. Nogen forsøger at lægge en dæmper på Rebus, som nærmest sætter en ære i at bryde alle regler og kodeks – især i omgangen med byens fine folk, som har en lidt for stærk interesse i sagen.

 

Bind 3: Ulvemanden

Kvinder dør for hånden af en seriemorder, som slår sig løs i Londons gader. John Rebus har fået ry for at være ekspert i opklaringen af sådanne sager og bliver derfor hentet sydpå som ekspert. Det giver anledning til en del spændinger mellem den vrantne skotte og englænderne. Rebus opdager, at det første offer er i familie med kæresten til hans egen datter, som er flyttet til London sammen med sin mor. Ofrets mand er samtidig indblandet i grov kriminalitet. Ingen af dem er til at få fat på, men til gengæld melder en kvindelig professor i psykologi sig på banen. Hun er bare ikke helt den, som hun udgiver sig for at være.

 

Bind 4: Strip jack

Uheldigvis befinder en af Skotlands populærest politikere sig på et af Edinburghs luksusbordeller, da politiet dukker op på uventet besøg. Skandalen ruller, og kort tid efter bliver politikerens kone myrdet. John Rebus er egentligt i gang med at efterforske en anden sag om et tyveri af nogle kostbare bøger, men blander sig også i mordsagen, hvor han kommer på tværs af så godt som alle i jagten på den skyldige.

 

Bind 5: Døden har en årsag

Liget af en ung mand bliver fundet i Edinburghs gamle bydel. Han er myrdet på brutal vis efter at have været udsat for omfattende tortur. Der er anvendt metoder, som John Rebus genkender fra sin tid som SAS-soldat i Nordirland, og sporene peger i retning af paramilitære grupperinger. Da det viser sig, at offeret er søn af byens største skurk, Big Ger Cafferty, bliver der for alvor lagt pres på Rebus fra flere kanter.

 

Bind 6: Magten og æren

John Rebus leder efter borgmesterens forsvundne datter og en forbindelse til nogle underlige selvmord. Et byrådsmedlem bliver myrdet, og det leder Rebus på sporet af omfattende svindel med EU-midler. Sporene peger i retning af korrupte politikere og politifolk, som ikke viger tilbage for hverken lejemord, afpresning eller bestikkelse. Sagens opklaring stiller Rebus i et moralsk dilemma, for han kan blive skyld i, at mange arbejdspladser må lukke.

 

Bind 7: Den sorte bog

For fem år siden brændte et af Edinburghs fine konkurstruede hoteller ned til grunden. Årsagen til branden blev aldrig opklaret. Nu dukker et forkullet lig op i ruinerne. Dødsårsagen er dog en ganske anden, for der sidder en kugle i kraniet. Brian Holmes, som er kollega til Rebus, bliver sat på sagen. Kort tid efter bliver han brutalt overfaldet. Det vækker John Rebus’ interesse, og den bliver kun bestyrket, da han blandt Holmes’ papirer finder nogle kryptiske notater om sagen. Magtfulde personer forsøger at forhindre Rebus i at opklare sagen, hvilket selvfølgelig blot har den modsatte effekt.

 

Bind 8: Fortids synder

En seriemorder i Glasgow kopierer en række mord, som blev begået for 20 år siden. John Rebus jagter ham og finder det meget passende at rejse til Aberdeen, da endnu en mand bliver myrdet deroppe. Journalisterne er nemlig begyndt at interessere sig for en af Rebus’ gamle sager, som er genstand for en intern undersøgelse. Den er ledet af en kollega, som Rebus netop har anklaget for at tage mod bestikkelse. Ups! Snart er Rebus en jaget mand, der må kæmpe for alt, hvad der betyder noget for ham.

 

Bind 9: De hængtes have

Har en af byens pensionerede lærere en makaber fortid som SS-officer, der beordrede en massakre på en hel landsby i Frankrig tilbage i 1944? Det forsøger John Rebus at opklare. Undervejs bliver han tilfældigvis involveret i spændingerne mellem gangsterbossen Big Ger Cafferty og opkomlingen Tommy Telford, der også vil have en bid af kagen. Da Rebus’ datter bliver kørt ned, bliver det pludselig meget personligt, så hævn er det eneste, der står på Rebus’ dagsorden.

 

Bind 10: Spøgelsesbyen

En politimand bliver fundet død for foden af en klippe. Sprang han, eller blev han skubbet? John Rebus er i tvivl. Kollegaen efterforskede nemlig en sag om en pædofil, der blev dømt og nu er løsladt igen. Mens Rebus efterforsker sagen, bliver han kontaktet af en gammel skolekammerat, hvis søn er forsvundet kort før sit bryllup. Det roder op i nogle minder, som Rebus helst vil glemme alt om. Som om det ikke er nok, dukker en kendt morder og psykopat op i Edinburgh, og det bliver Rebus’ opgave at holde øje med ham.

 

Bind 11: I ly af mørke

Skotland har genvundet sin uafhængighed, og byggeriet af et nyt parlament er i fuld gang. Magtfulde mænd ser muligheder for at tjene styrtende på landets nye frihed, og det skubber de moralske skrupler i baggrunden. En kandidat til parlamentet bliver myrdet på byggepladsen, hvor et gammelt lig også er dukket op. En ung karrieremand står i spidsen af efterforskningen, og det passer John Rebus dårligt, for hvorfor følge reglerne, når de ikke fungerer?

 

Bind 12: I indviet jord

En ung pige fra overklassen forsvinder sporløst, da hun er på vej til en café for at mødes med sine venner. Efter flere dages intens eftersøgning dukker hendes lig op. John Rebus er på sagen, men har kun få spor at arbejde med. Siobhan Clarke hjælper ham med spore afsenderen af en kryptisk mail, som er en del af en mystisk leg anført af en person, der kalder sig for Quizmaster. Rebus graver til gengæld i et spor, som fører ham 200 år tilbage i tiden og er uvidende om, at Clarke er ude på dybt vand.

 

Bind 13: Mørkemænd

John Rebus kastede et krus te efter sin chef og bliver sendt på et kursus for politifolk, der har et kompliceret forhold til regler. Deltagerne skal lære at samarbejde og får til opgave at efterforske en gammel uopklaret mordsag. Flere af politifolkene kendte den myrdede, som ingen savner synderligt, så sagen blev i sin tid ikke prioriteret særlig højt. Er det en tilfældighed, at disse folk nu skal arbejde med sagen igen?

 

Bind 14: Bundet af blodet

En tidligere SAS-soldat dræber to drenge og sårer en tredje ved et skyderi på en privatskole. Derefter skyder han sig selv. Hvorfor gjorde han det? Kriminalkommissær John Rebus skal sammen med Siobhan Clarke afdække årsager og sammenhænge. Var soldaten psykisk syg eller kendte han sine ofre? Den overlevende dreng opfører sig i hvert fald mærkeligt. Drengens far er en indflydelsesrig politiker, som blander sig, og militærets efterretningstjeneste er også interesseret i sagen. Rebus bliver samtidig sat i forbindelse med en mordbrand, så han er endnu en gang på hælene.

 

Bind 15: Skeletterne i Fleshmarket Close

Liget af en kurdisk journalist dukker op ude i Edinburghs betonslum. Han og hans familie er flygtninge, som skal sendes hjem til en uvis skæbne. Derfor er de gået under jorden. Racismen er udbredt i alle samfundslag, så derfor bliver sagen ikke prioriteret af andre end John Rebus. Han er i forvejen upopulær hos ledelsen, som efter en omrokering har forflyttet ham og Siobhan til en station i et af byens finere kvarterer, hvor de ikke rigtig passer ind.

 

Bind 16: Navn på de døde

Der er G8-topmøde i Edinburgh. Lederne af de 8 mest magtfulde nationer skal diskutere aktuelle økonomiske og problemer i verden, så alles øjne hviler på Skotland. Ledelsen har bedt John Rebus om at holde lav profil. Men da et parlamentsmedlem tilsyneladende har begået selvmord, insisterer den stædige kriminalkommissær på at gøre sit arbejde ordentligt – også selv om han kommer på tværs af efterretningstjenesten.

 

Bind 17: Exit music

Om en uge går John Rebus på pension. Inden da skal han opklare et mord på en kontroversiel russisk digter. Politiets ledelse hævder, at det er et røveri, som er gået galt. Edinburgh skal nemlig tage sig ud fra sin bedste side, fordi en gruppe russiske investorer er på besøg. Rebus er dog overbevist om, at der ligger mere bag. Det er en farlig sag at kaste sig over, for han kan nemt komme på tværs af magtfulde pengemænd. Der er tilsyneladende også en forbindelse til Rebus’ ærkefjende Big Ger Cafferty, som anklager Rebus for overfald og får ham suspenderet. Kan Rebus nå at opklare sagen?

 

Bind 18: I en anden mands grav

John Rebus er tvunget på pension på grund af hans alder. I stedet er han nu civilt ansat i afdelingen for uopklarede sager, som primært er skrivebordsarbejde. Han arbejder på en 12 år gammel sag om en forsvundet kvinde. Snart opdager Rebus en sammenhæng med en ny aktuel sag, som Siobhan Clarke arbejder på, så han ser sit snit til at blande sig i kriminalpolitiets arbejde. Siobhan er ambitiøs, men hendes loyalitet over for Rebus gavner hende ikke lige frem – især ikke, da Malcolm Fox fra politiets afdeling for interne affærer er overbevist om, at Rebus er korrupt.

 

Bind 19: Med hånden på biblen

John Rebus er tilbage i sin gamle afdeling hos politiet. Han er ganske vist degraderet, og Siobhan Clarke er hans direkte overordnede, men nu kan han atter udføre godt gedigent politiarbejde. En bilulykke vækker deres mistanke. Den eneste tilskadekomne er datteren af en rigmand, men var det hende, der kørte? Eller var det kæresten, som er søn af Skotlands justitsminister? Folkeafstemningen om Skotlands uafhængighed nærmer sig, så han har ikke råd til en skandale nu. Samtidig genåbner Malcolm Fox en 30 år gammel mordsag, hvor Rebus er i søgelyset som en af flere politifolk, der hev tilståelser ud af folk på den hårde måde.

 

Bind 20: Vilde køtere

Siobhan Clarke forsøger at opklare mordet på en pensioneret advokat. I hans pung lå en seddel med en dødstrussel. Et brev med en lignende ordlyd lander hos Big Ger Cafferty, som nogen forsøger at slå ihjel. Ingen i politiet kender Cafferty bedre end John Rebus, så det er nærliggende for Clarke at bede ham om hjælp, selv om han egentligt er gået endegyldigt på pension. Samtidig er der uro i underverdenen, for Glasgows gangstere vil overtage Edinburgh.

 

Bind 21: Gamle fjender

Alderen plager John Rebus. Det samme gør et 40 år gammelt mord, som aldrig blev opklaret. Det ender dog med at være et opgør i Edinburghs kriminelle verden, der tager al hans tid. Big Ger Cafferty ældes nemlig også, og den næste generation i form af Darryl Christie står klar til at tage over. Darry bliver overfaldet og sat mere eller mindre ud af spillet. Står Cafferty bag? Han vil kun tale med Rebus, som han efterhånden har opbygget et helt venskabeligt forhold til.

 

Bind 22: Et hus af løgne

Liget af en privatdetektiv dukker op. Han forsvandt for 12 år siden, da John Rebus stadig var aktiv i tjenesten og ansvarlig for lige præcis den sag. Nu er Siobhan Clarke en del af efterforskningen, og det giver Rebus anledning til at blande sig. Clarke har samtidig et anspændt forhold til to af politiets interne efterforskere, som gerne ser Rebus hængt ud for pligtforsømmelse.

 

Bind 23: En sang til dystre tider

Midt om natten ringer Rebus’ datter Samantha til ham. Han er klar over, det ikke er godt nyt. Samanthas mand er forsvundet, og ingen har set ham de sidste to dage. Rebus frygter det værste, og hans erfaring fra næsten en menneskealder hos politiet siger ham, at hans datter bliver den hovedmistænkte. Ved daggry kører han langs den vindblæste kyst til den lille by med de store hemmeligheder. For første gang i sit liv frygter han sandheden.

 

Ian Rankin er en mester i at skrive politiromaner, hvor opklaringsarbejdet er i højsædet. John Rebus er anarkisten, der overtræder alle regler i kampen for retfærdighed, så det er svært ikke at holde med ham. Serien om John Rebus er efterhånden ganske lang. Jeg kan anbefale dig at læse bøgerne i rækkefølge, for mange af personerne går igen fra bog til bog og får relationer til hinanden, som spiller ind i handlingen.

Her har du i hvert fald fået rækkefølgen på Ian Rankins intelligente krimier, så nu ved du, hvor du skal starte på verdens bedste skotske krimiserie.