Hvornår skal man gøde græsplænen?

En flot, grøn og frodig græsplæne kræver pasning efter alle kunstens regler. Græsset skal gødes på det rigtige tidspunkt, jordbunden skal have den rigtige ph-værdi, og græsset skal klippes i den rette højde, hvis det skal være tæt og fri for ukrudt.
Hvornår skal man gøde græsplænen?

Du bør gøde din græsplæne 3-4 gange om året. Hvornår det helt præcist er bedst at gøde afhænger lidt af vejrets luner, men som udgangspunkt skal du gøde i april, maj/juni og august/september.

En god gødning til din græsplæne er NPK 14-3-15, som indeholder kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K). Det er langt de vigtigste næringsstoffer, som din græsplæne har brug for. Kvælstof er vigtig for græssets vækst og farve, fosfor udvikler rodnettet, og kalium gør græsset slidstærkt og hårdfør over for tørke, frost og sygdomme.

Vælger du at gøde med NPK 14-3-15, kan du sagtens nøjes med at købe den billigste gødning, du kan finde. De vil nemlig alle indeholde den samme fordeling af næringsstoffer, hvis blot de tre tal er de samme. Tallene 14-3-15 fortæller, at gødningen indeholder 14% kvælstof, 3% fosfor og 15% kalium.

NPK 14-3-15 bliver ofte solgt i sække på 15 kg. Vil du gerne købe en mindre sæk, kan du også få en på 10 kg.

Du kan købe gødning til din græsplæne hos fx planteskoler, byggemarkeder og webshops. Køber du gødning på nettet, kan du få den leveret lige til døren, så her har jeg fundet et udvalg af webshops, som sælger NPK 14-3-15 online:

 

Hvorfor skal man gøde græsplænen?

Alle planter har brug for næringsstoffer, hvis de skal trives og være flotte at se på. Det gælder også din græsplæne. Når jordbunden indeholder de rigtige næringsstoffer, får græsset den flotteste grønne farve. Det hjælper samtidig græsset til at få overtaget og kvæle det ukrudt og mos, der måtte være i din græsplæne. Græs har nemlig et stort rodnet, som kan optage jordens næringsstoffer, så det kan vokse kraftigere.

Det betyder selvfølgelig også, at du skal være forberedt på at klippe din græsplæne med jævne mellemrum – men det hjælper faktisk også til at holde ukrudtet nede. Græs kan nemlig sagtens tåle at blive klippet modsat ukrudt. Faktisk stimulerer klipningen græsset til at vokse endnu mere. Endnu en bonus er, at det afklippede græs er en rigtig god gødning til din græsplæne, hvis du vel at mærke lader det ligge på græsplænen, så det kan blive omdannet til næringsstoffer.

Det afklippede græs bliver nemmere omdannet, hvis det ikke er alt for langt. Derfor er det en god idé at klippe græsset ofte og sætte en passende klippehøjde. Står du over for at skulle købe en ny plæneklipper, vil din græsplæne elske en bioklipper.

I sommerperioden kan du sætte klippehøjden på din plæneklipper til 3 centimeter, mens den skal være højere om foråret og efteråret, da græs tåler frost dårlig, hvis det er helt kort. Er der tørke om sommeren, skal du også passe på med at klippe dit græs for kort.

 

Hvornår skal man gøde græsplænen?

Din græsplæne skal gødes i vokseperioden – det vil sige jævnt fordelt ud over sommerhalvåret, så en tommelfingerregel siger en gang i henholdsvis april, maj/juni og august/september – hvis du vel at mærke gøder med en kunstgødning som fx NPK 14-3-15.

Vælger du at gøde med organisk gødning, kan du nøjes med at gøde en enkelt gang om året, da organisk gødning frigiver sine næringsstoffer væsentligt langsommere. Du kan købe organisk gødning i pilleform, så det er nemt at sprede ud.

Det bedste er at give græsset den første omgang gødning, når vækstsæsonen er startet i løbet af april måned. På dette tidspunkt begynder græsset at genvinde sin styrke efter vinteren, og det er nu, det har brug for ekstra næring for at kunne vende tilbage med fuld kraft. Men du skal heller ikke gøde for tidligt. Det er græssets rødder, der optager næringen, og det er de først i stand til, når græsset er begyndt at gro igen, så vent med den første gødning, indtil du er begyndt at klippe dit græs igen.

På den måde er du også sikker på, at jorden er varm nok til at få glæde af gødningen. Jordtemperaturen skal helst være over 8 grader, inden du gøder, for ellers arbejder alle jordens mikroorganismer ikke. Det er dem, der omsætter gødningen, så græssets rødder kan optage den. Ellers vil gødningen blot sive videre ned i jorden til grundvandet til skade for os alle sammen.

Græsset skal være tørt, når du spreder gødningen. Ellers kan du risikere, at gødningen klæber sig fast til de våde græsstrå og beskadiger det. Samtidig skal der helst være udsigt til regn, når du gøder. Regnen vil opløse gødningen, så den kan sive ned i jorden, hvor græssets rodnet kan optage alle næringsstofferne.

 

Hvor meget gødning skal man bruge?

En græsplæne på 100 kvadratmeter har typisk brug for 6-7 kg NPK 14-3-15 gødning om året. Når du gøder om foråret, skal du bruge 3 kg gødning pr. 100 kvadratmeter. Om sommeren skal du gøde med 2 kg pr. 100 kvadratmeter, og i efteråret kan du nøjes med 1,5 kg gødning pr. 100 kvadratmeter.

Dit græs har brug for lidt ekstra gødning om foråret, hvor vækstsæsonen går i gang, men generelt skal du være forsigtig med at gøde for voldsomt. Det er bedre at gøde lidt for lidt end lidt for meget, da for meget gødning kan ødelægge både planter og miljø. I bedste fald risikerer du at skulle slå din græsplæne temmelig tit, fordi det vokser alt for langsomt. I værste fald vil overgødning svide græsset, så der kommer grimme pletter i din græsplæne.

 

Hvordan skal man gøde græsplænen?

Du kan sprede gødningen med håndkraft eller med en gødningsspreder, som er en lille vogn med huller i bunden, hvor gødningen bliver drysset ud. I mange gødningsspredere er det muligt at justere hullernes størrelse, så du kan styre mængden af gødning, som du bruger.

Har du en stor græsplæne, kan det være en god idé at dele den ind i felter, så du bedre kan styre fordelingen af gødningen. Så deler du også gødningen op i det samme antal portioner. På den måde kan du gøde din græsplæne jævnt uden at komme til at bruge for meget gødning.