Hvornår kan man plante buske i haven?

Forår og efterår er de bedste tidspunkter at plante i haven alt afhængig af, om det er løvfældende eller stedsegrønne buske.
Hvornår kan man plante buske i haven?

Det bedste tidspunkt at plante en løvfældende busk i haven er det sene efterår, hvilket vil sige fra sidst i oktober til og med november. En løvfældende busk er en busk, som taber bladene, når vinteren melder sin ankomst. Det er fx syren og forsythia.

Stedsegrønne buske har derimod bedst af at blive plantet om foråret eller i sensommeren/det tidlige efterår, hvilket vil sige enten i april-maj eller i august-september. Stedsegrønne buske er buske, som er grønne hele året. Det er fx kirsebærlaurbær, thuja og liguster, som alle er populære hækplanter.  

Hvorfor er det bedst at plante løvfældende buske i efteråret?

Løvfældende buske er i dvale, fra de har tabt bladene i efteråret til de nye knopper begynder at springe ud i foråret. I den periode har busken ikke det store behov for hverken vand eller sol, så rødderne kan få tid til at gro og udvikle sig.

Især barrodsplanter har godt af at blive plantet i oktober eller november, for så får deres rødder god tid til at udvikle sig. Barrodsplanter er typisk hækplanter som fx bøg, som man køber mange af på én gang, når man skal plante ny hæk.

Faktisk kan du plante løvfældende buske i løbet af hele vinteren, hvis termometeren viser plusgrader. Planter du om vinteren, er det vigtigt, at der ikke kommer frostgrader i den nærmeste fremtid, da frosten kan ødelægge rødderne. Undgå også at plante i perioder med virkelig meget regn. Er jorden meget våd, vil der ikke være ilt nok til de nye planter, som i værste fald vil drukne.

Hvorfor er det bedst at plante stedsegrønne buske om foråret eller efteråret?

Stedsegrønne planter risikerer at tørre ud, hvis de bliver plantet om sommeren eller om vinteren. Bliver de derimod plantet om foråret eller efteråret, kan rødderne nå at udvikle sig, så de bliver i stand til at optage vand fra jorden og transportere det videre til resten af planten.

De fleste er klar over, at sommerens sol kan være en udfordring for havens planter, men det kan vinterens blæst også. De mange blade på stedsegrønne buske giver planten en stor overflade, hvorfra vand kan fordampe. Om vinteren kan det være et problem, hvis jorden er frossen, fordi det forhindrer buskens rødder i at optage vand fra jorden.