
Denne artikel er reklame. Alle links er reklamelinks fra Plantetorvet.
1. Plant i en frostsikker krukke
Planter du efterårsløg, som skal stå ude i haven hen over vinteren, skal du vælge en krukke, som kan tåle frost. Terracottakrukker sprænger ofte, når det bliver frostvejr, fordi de er lavet af ler, som suger vand. Når temperaturen bevæger sig ned under nulpunktet, fryser vandet og udvider sig. Derfor sprænger krukkerne. Krukker lavet af zink og plastik suger ikke vand, så derfor er de mere frostsikre.
Vil du være på den sikre side, bør du købe krukker, som er garanteret frostsikre af leverandøren. Du kan blandt andet finde et stort udvalg af blomsterkrukker i plastik og kunststof hos Plantetorvet.
2. Sørg for dræn i bunden af krukken
Det er vigtigt, at overskydende vand kan komme ud af krukken. Ellers risikerer du, at dine blomsterløg rådner op. Først og fremmest skal der være et hul i bunden af krukken. Dernæst er det også en god idé at sørge for, at der ligger lecasten eller andre småsten i bunden af krukken. Det hjælper med at skabe et lille reservoir af vand, som planternes rødder kan suge vand fra, når de har brug for det. Jeg plejer også at ligge nogle lidt større sten direkte over drænhullet, så alle lecastenene ikke bare falder ud af drænhullet.
3. Plant i veldrænet jord
Vand jorden, inden du planter dine blomsterløg. Løgene er følsomme over for udtørring. Sørg for at plante i en jord, som er porøs – det vil sige med en let og løs struktur. Jorden må hverken være for hård eller for sandet. Almindelig muldjord eventuelt iblandet lidt kompost er godt til blomsterløg i krukker.
3. Blomsterløg skal plantes i det tidlige efterår
Vil du have en flot blomsterpragt i din have lige så snart sneen begynder at smelte, skal du i gang med at plante i efteråret. I september kan du købe blomsterløg mange forskellige steder. Plant dine løg så tidligt som muligt. Så kan de nå at slå rod, mens der stadig er varme i jorden. Det øger chancerne for, at løgene vil give store flotte blomster til foråret.
4. Smid syge og spirede blomsterløg ud
Hvis du køber dine blomsterløg så tidligt som muligt i efteråret, undgår du, at de er angrebet af skimmel. Støder du på et løg, som har fået skimmel, skal du smide det ud. Pas også på med at købe løg, som allerede er begyndt at spire. Dem vil du især støde på sidst på efteråret. Når et løg er begyndt at spire, har det allerede brugt sin energi, så det vil højst sandsynligt rådne op i jorden.
5. Læg blomsterløg i flere lag
Vil du forlænge den tid, hvor der er blomster i dine krukker, kan du med fordel plante flere forskellige slags løg i lag. Læg fx krokusløg øverst og tulipanløg nederst. Jo højere blomsterne bliver, jo længere nede skal du plante dine blomsterløg.
6. Plant hellere lidt for tæt end lidt for spredt
Du får det flotteste resultat, hvis du planter dine blomsterløg i små klynger. Ellers risikerer du, at dine blomster kommer til at stå spredt og ser ensomme ud. En krukke med blomsterløg ser ganske enkelt pænest ud, hvis den er fyldt med blomster, så derfor skal du plante tættere, end hvad producenterne ellers normalt anbefaler.
7. Dæk med gran og hjælp de tidligste blomster på vej
Krokus, erantis og vintergækker begynder at blomstre allerede i februar. Det er ret tidligt på året, så du kan hjælpe dem lidt på vej ved at dække krukken med granris, som holder lidt på varmen. Samtidig holder du sne og frost væk fra blomsterløgene. Et godt tip er at klippe grenene af dit gamle juletræ og lægge dem hen over dine krukker. Så slipper du også for at skulle køre på genbrugspladsen med dit juletræ. Grenene skal du fjerne igen, lige inden dine blomsterløg begynder at springe ud i blomst.
8. Lad planterne beholde bladene efter afblomstring
Når dine løg er færdige med at blomstre, er det en god idé at nippe de døde blomster af, så dine blomsterløg ikke bruger energi på at sætte frøstande. Mere vigtigt er det dog, at du lader dem beholde de grønne blade, så længe de er grønne. Det hjælper dine blomsterløg med at samle energi, så de også kan give nogle store flotte blomster næste år.