Mange af os forfalder til det sikre valg, når væggene skal males. Vi vælger hvid! Og hvid er da heller ikke bare hvid. Der findes et utal af nuancer at vælge mellem som har gullige grålige, rødlige eller grønlige toner. Men derfor kan man jo godt kaste sig ud i en helt anden farve, hvis man trænger til lidt mere spræl eller stemning i sit hjem.
1. Tænk farven på dine vinduer, døre, karme og lister ind
Som regel er vinduer, døre, karme og lister hvide – men som vi allerede har været inde på, er hvid ikke bare hvid. I mange tilfælde er de æggehvid eller modehvid, som har et svagt gulligt skær. Det kan også være, at de er klassisk hvid, som er en kridhvid farve. Det er en god idé at undersøge, hvilken nuance dine vinduer og så videre helt præcis har, hvis de skal harmonere godt sammen med den farve, som du vælger til dine vægge. En farve kan ændre karakter alt afhængig af, hvilken nuance af hvid den bliver sat sammen med.
2. Tænk farven på køkkenet og andet inventar ind
Har du de klassiske hvide fronter på dine køkkenelementer, er det en god idé at undersøge, hvilken farvekode der helt præcist er tale om – især hvis du vil male dine vægge hvide. Køkkenelementerne er sjældent helt hvide, men derimod malet med den farve, som bliver kaldt for tidløs. Det er en grålig hvid med et strejf af gullige nuancer. Hvis tidløs hvid bliver sat sammen med en kold hvid som fx klassisk hvid, kan tidløs hvid få et grønligt skær. Prøv i stedet at kombinere tidløs hvid med grå eller beige toner for et eksklusivt look.
Er fronterne i dit køkken udført i gyldent træ som fx eg eller fyr, skal du også tage højde for det, når du vælger farve til dine vægge. De gyldne toner vil nemlig også ændre din opfattelse af den farve, som du vælger til dine vægge. Her er det en god idé at vælge farver, som også har et gyldent skær i sig selv, så de står godt til træet.
3. Tænk farven på gulvet ind
Gulvet udgør en stor flade i et rum, og dets farve vil naturligvis også sætte sit præg på helheden. Er dit gulv hvidt, gulligt, gråligt eller rødligt? Farven vil påvirke, hvordan du opfatter vægfarven i lokalet.
4. Tag højde for lysindfaldet
Lyset i rummet vil i høj grad også påvirke, hvordan en farve tager sig ud. Dagslys er skarpt og køligt, mens aftenlys er mere blødt. Lys fra en lampe kan også være mere blødt end dagslys i fuld sol. Tænk derfor over, hvordan rummet typisk bliver lyst op. Ligger det mod syd, vil det få mere lys end et nordvendt rum. Vil du gerne bløde det hårde dagslys op, er det en god idé at vælge en varm farve.
5. Test farven på væggen, inden du beslutter dig
Du kan købe en lille farveprøve, som du kan male på din væg, inden du træffer dit endelige valg. Som det fremgår ovenfor, vil en farve tage sig helt anderledes ud på væggen end på et farvekort. En farve kan også virke helt anderledes, når du pludselig ser den på en stor flade. Farven træder tydeligere frem, så du kan blive overrasket over, hvordan den fx kan komme til at dominere for meget. Det kan være lidt besværligt at male en farvetest, men det er tid og penge givet godt ud.
Der er kort sagt mange ting, du skal tage højde for, når du vælger en ny farve til dine vægge. Går du op i indretning, bør du selvfølgelig også tænke farvevalget på fx dine møbler og gardiner ind. Er du tvivl om, hvilken farve du skal vælge, kan en farvehandler eller maler ofte hjælpe dig med gode råd. De har både den teoretiske viden og praktiske erfaring, som gør den helt store forskel for slutresultatet.