5 af de smukkeste klatreplanter

Klatreplanter kan på kort tid vokse sig store og frodige. Du kan bruge klatreplanter til at skjule et gammelt hegn eller pryde en dejlig lækrog. Mulighederne er mange, så det er egentligt kun fantasien, der sætter grænser. Her har jeg fundet 5 klatreplanter med flotte blomster og løv.
5 af de smukkeste klatreplanter

Det er fristende at plante en smuk klatreplante og lade den smykke hegnet, plankeværket, pergolaen eller et gammelt dødt træ med sit flotte løv og farverige blomster. Her får du som lovet fem bud på flotte klatreplanter, som samtidig er nemme at have med at gøre:

 

Klematis

Klematis er fuld af enkle og smukke blomster, som du kan få i et væld af farver lige fra sart hvid til dramatisk rød og majestætisk blå. Blomsterne kan være små eller store alt afhængig af, hvilken sort du vælger. Du kan få klematis, som tåler halvskygge eller fuld sol. Vinden er de derimod ikke alt for gode venner med, da det kan slide på en klatreplante, hvis vinden kaster den hid og did.

Klematis er en flot klatreplante

 

Kaprifolie

Kaprifolie kan præsentere flere kraftigt voksende sorter med dejligt duftende blomster. Mange sorter blomstrer i maj og juni, men du kan også få sorter, som blomstrer senere på sommeren. Gule, orange og røde blomster er blandt de mest almindelige farver. Flere sorter af kaprifolie er hårdføre planter, som fint kan klare de danske forhold.

Kaprifolie

 

Blåregn

Blåregn elsker sol og varme, så den kræver en sydvendt plads med læ for vinden. Den er flot op ad en pergola, men det kan være for åbent og blæsende efter blåregnens smag. Den er ikke helt så nem at få til at trives som fx en kaprifolie, men til gengæld er dens blomsterpragt uden lige. Det er dog ikke sikkert, at blåregn blomstrer de første år efter, at du har plantet den. Det er en kraftigt voksende plante, som stikker sine ranker ind i diverse revner og huller, så pas på med at plante den nær nedløbsrør og tagrender.

Blåregn

 

Arkitektens trøst

Arkitektens trøst har fået sit navn, fordi den gror ganske kraftigt og hurtigt kan dække en facade, hvis det er det, man ønsker. I løbet af et år kan den vokse med hele 2-3 meter, indtil den har nået sin maksimale højde på omkring 15 meter. Det er en pladskrævende plante, som kræver beskæring, hvis ikke den skal dominere alt for meget i en have. Det grønne løv er tæt og derfor godt til at dække fx et hegn. Blomsterne er hvide og antager senere i blomstringen et lyserødt skær. Du kan nyde dens blomster i juli-oktober. Det er en livskraftig plante, som har det fint i både sol og halvskygge.

Arkitektens trøst

 

Tobakspibeplante

Tobakspibeplanten har mange gode egenskaber, som gør den velegnet til det danske klima. Den er hårdfør, frodig og sund. Den har store dekorative hjerteformede blade, som lægger sig tæt over hinanden. Bag det dybgrønne løv gemmer blomsterne sig. De er små og kan med lidt god vilje minde om tobakspiber. Det kan tage et par år, inden en tobakspibeplante for alvor begynder at vokse, men så får den også fart på.

Tobakspibeplante

 

 

Når disse fem klatreplanter først har etableret sig i din have, kan du få glæde af dem i mange år fremover. De er frodige og gror lystigt, så du skal enten plante dem et sted med god plads eller beskære dem med jævne mellemrum.

Særligt en blåregn kan være lidt af en udfordring at beskære korrekt, så den blomstrer det efterfølgende år. Du får det bedste resultat, hvis du beskærer den to gange i løbet af en sæson: Først beskærer du den sent på sommeren, og så giver du den en tur igen midt om vinteren.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe beskæringen an, kan det være en god idé at få hjælp af en gartner, så du undgår at ærgre dig den efterfølgende sommer.