24 hvide stauder der tåler skygge

Der findes et væld af stauder. De findes i alle farver, højder og bredder, som du kan sætte sammen til et flot staudebed. Med lidt planlægning kan du få et staudebed, hvor du kan nyde synet af smukke blomster fra tidligt forår til sen efterår - også selv om din have ligger i delvis skygge.
10 hvide stauder til skyggebedet
Kugleprimula (Denticulata Alba) blomstrer tidligt på foråret

Hvide stauder vil gøre sig godt i skygge, fordi den hvide farve træder frem. Hvide blomster er også ideelle i de såkaldte måneskinsbede, som består af planter med gråt løv og planter med gulgrønne eller hvide blomster. I den lyse skandinaviske sommer kan man nemlig stadig skelne disse farver, når solen har bevæget sig ned bag horisonten. Også i dagslys vil et tæppe af hvide blomster danne en flot kontrast til havens grønne græs og buske. Hvis du holder dig til én farve blomster i dit bed, vil farven træde tydeligt frem, og det kan du udnytte til at skabe en bestemt stemning i din have.

Udover at tænke over farven og blomstringstidspunktet er det også vigtigt at tænke på staudernes højde og vækstforhold, når du planlægger dit staudebed. Her får du derfor 10 forslag til hvide stauder, som trives i skygge.

 

Kugleprimula

Kugleprimula er en flot og nem staude, som er taknemmelig for nærmest alle typer jord, men den vil dog sætte pris på lidt fugt. Den kan fint gro i både sol og halvskygge. Blomsterne kan være hvide, røde eller lilla. Kugleprimulaens er blandt de tidligst blomstrende forårsstauder, så du kan nyde den allerede fra april, hvor de små blomster begynder at springe ud og efterhånden danner  en perfekt kugle af blomster. Den tåler endda let forårsfrost, så du behøver ikke at bide negle, hvis termometret pludselig dykker til under frysepunktet, når kugleprimulaens blomster så småt er begyndt at springe ud. En kugleprimula bliver cirka 30 centimeter høj og sår ofte sig selv, så den kommer igen år efter år.

Kugleprimula

 

Akeleje

Akeleje er ligeledes en utrolig nem staude, som spreder sig ved selvsåning. Vil du gerne undgå, at den spreder sig for meget i din have, skal du fjerne frøstandene efter blomstring. Akelejer kan gro i alle typer jord på nær de allertørreste og allervådeste, og så har den det bedst i halvskygge. Der findes mange sorter af akeleje, så du kan få den i et væld af farver som blå, rød, lilla, gul og hvid. Sorten Kristall har flotte hvide blomster, som begynder at springe ud i maj og pryder haven frem til juni. Alle blomsterne springer ikke ud samtidig, så derfor strækker blomstringen sig over 4 til 8 uger. Det er en høj staude, som bliver omkring 70 cm høj.

Akeleje Kristall

 

Akelejefrøstjerne

Akelejefrøstjerne er en let og elegant staude med fint løv og klaser af små hvide blomster. De bliver cirka 100 cm høje, så det kan være nødvendigt at binde dem op eller lade dem støtte sig op af træer eller buske for at undgå, at de knækker. Det er en nem og hårdfør staude, som gerne vil stå i en lidt fugtig jord, som kan være alt lige fra almindelig havejord til en humusrig jord til et surbundsbed. Akelejefrøstjerne blomstrer i juni-juli.

Akeleje frøstjerne

 

 

Høstanemone

Høstanemone er med sine store dekorative blade god som bunddække. Blomsterstænglerne bliver op til 100 cm høje men har ikke brug for opbinding. Det er en rimelig hårdfør staude, men den tåler ikke alt for våd jord, hvilket især kan være et problem om vinteren på vores breddegrader. Sørg derfor for at plante høstanemoner på et sted, som dræner godt i de regnfulde perioder. Høstanemoner har brug for let skygge for at undgå, at bladene bliver svedet af solen. Du kan nyde synet af dens fine blomster i efteråret typisk i august-september.

Høstanemone

 

Anemone

Den hvide anemone, som vi kender så godt fra skoven, er en hårdfør staude, der egner sig godt som bunddække under buske og træer, hvor solens stråler har lidt svært ved at nå frem. Anemoner kan dog også sagtens tåle sol, så du skal ikke være bekymret for at plante den på en solrig plet. Det er en rigtig forårsbebuder, som blomstrer i april-maj. Anemoner bliver omkring 20 cm høje og kan brede sig ved at sætte underjordiske rodstængler.

Anemone

 

Treblad

Treblad får store hvide blomster med tre kronblade. Dens naturlige habitat er løvskove med en fugtig, muldrig jordbund, så i haven har den også brug for fugt og en let jord blandet med kompost. Treblad skal stå i skygge eller halvskygge. Den blomstrer i maj-juni og bliver omkring 30-50 cm høj.

Treblad

 

Hosta

Der er mange forskellige arter af hosta. De har alle store dekorative blade, mens blomsterne sidder på lange stængler. En hosta bliver omkring 30-50 cm høj og fylder også en del i bredden, når bladene folder sig ud om foråret. Hosta elsker skygge og en jord, der ikke bliver alt for tør, men de kan også godt tåle sol. Derfor er hosta en rigtig god staude til områder, der ligger hen i skygge hele dagen som fx nordsiden af dit hus. Det er også en god bunddækkeplante. Blomsterne på hosta kan have forskellige farver som fx hvid, gul eller violet, som vil pryde din have i sommermånederne. Sorter med hvide blomster tæller blandt andet Great Expectations og Guacamole.

Hosta

 

Skumblomst

Skumblomst vil helst stå i skygge, men den kan også godt tåle sol. Den sætter pris på en jord rig på humus, så den vil elske at stå under træer, hvor den vil gøre sig rigtig godt som bunddække. Dens hvide blomster springer ud i maj-juni og sidder i klaser med små eller ingen kronblade, så de ligner små skyer eller skum. Blomsterne bliver op til 25 cm høje.

Skumblomst

 

Hvid fredløs

Hvid fredløs er en høj staude, der bliver 80-100 cm høj. Det er ikke nødvendigt at binde den op. Hvid fredløs trives i halvskygge, hvor den helst skal stå i en god muldjord, men ellers er den utrolig nem at have med at gøre. Den breder sig langsomt med underjordiske udløbere. Blomsterne sidder i lange klaser på spidsen af stænglen. De nederste blomster springer ud først og tiltrækker både sommerfugle og andre insekter, så det er en god staude til en vild have. Det er også en god staude til buketter, da den holder sig længe i en vase.

Hvid fredløs

 

Fjerbusk

Fjerbusk er en stor staude, der kan blive op til halvanden meter høj. Stænglerne har flotte fjerlignende blomster i en gullig-hvid nuance, som vil forskønne din have i maj-juni. Fjerbusk vil gerne stå i en almindelig god havejord i sol eller halvskygge.

Hvid fjerbusk

 

Hjortetrøst

Hjortetrøst er en stor staude, som kan blive op til 100 cm høj. Den vil gerne stå i en fugtig jord i sol eller halvskygge. Stænglerne og de lange smalle blade er purpurrøde, mens blomsterne er hvide. Hjortetrøst blomstrer i august-oktober.

Hjortetrøst

 

Skovmærke

Skovmærke er en staude, som du tit vil se i bøgeskove. Det er en meget taknemmelig staude, som kan brede sig hurtigt nærmest uanset jordbunds- og lysforhold. Derfor kan den også sagtens stå i skygge. Samtidig er det en plante, som ikke vil genere andre planter, så den får ikke overtaget i et bed, hvor den fx står sammen med andre stauder. Skovmærke bliver omkring 15-20 cm høj, og de hvide blomster springer ud i maj-juni. Blomsterne dufter godt og er velegnede i tørrede buketter.

Skovmærke

 

Storkenæb

Storkenæb er en smuk staude, som du kan få i et væld af sorter, farver og højder. Ofte virker storkenæb ikke så høj, som den i virkeligheden er, fordi de lange blomsterstængler lægger sig smukt henover plantens løv. Bier og andre insekter flokkes om mange sorter af storkenæb, som blomstrer i sommermånederne. De vil gerne stå i sol eller halvskygge.

Storkenæb

 

Julerose

Julerose er en vinterblomstrende staude, som blomstrer i perioden december – marts. Den trives bedst i en veldrænet jord i skygge og kan blive 20 – 40 cm høj. Dens blade er stedsegrønne, så de danner en fin grøn bund i vinterhalvåret. De hvide blomster bliver 6-8 cm store.

Julerose

 

Sommerfugleblomst

Sommerfugleblomst har fine små stjerneformede blomster, som springer ud i juni-juli. Den bliver 50 – 100 cm høj og har det bedst i en fugtig skovbundsagtig jord, hvor den kan stå i sol eller halvskygge. Det er en staude, som næsten ikke breder sig, så du risikerer ikke, at den pludselig har fået overtaget i din have.

Sommerfugleblomst

 

Firling

Firling er en bunddækkende staude med hvide blomster, som vil pryde din have i juni-september. De små stjerneformede blomster træder tydeligt frem på en baggrund af tæt mørkegrønt nåleformet løv. Firling bliver 5-10 cm høj og skal stå i sol eller halvskygge.

Firling

 

Daglilje

Daglilje er en nem staude, som kan stå i både sol og halvskygge. Den stiller ikke de store krav til jordbunden, men det kan være en god idé at give den lidt gødning, så den sætter mange store flotte blomster. Farverne spænder fra hvid til gul til dyb lilla. De fleste sorter blomstrer i juli-august.

Daglilje

 

Natviol

Natviol dufter skønt, når den blomstrer i juni-juli. Duften er især kraftig i aftenskumringen. Natviol kan stå i alle typer jord og bliver omkring 80 cm høj. Den bliver flottest, når den står i let skygge. Det er en staude, som breder sine lille og hvide blomster flittigt ved selvsåning, men de er heldigvis nemme at luge væk, hvis det bliver for meget af det gode. Blomsterne er spiselige, og bierne elsker den, så det er fristende at betegne den som en smuk nytteplante.

Natviol

 

Plettet tvetand

Plettet tvetand bliver omkring 25 cm høj og får flotte hvide, rosa eller lilla blomster i maj-juni. Det er en staude, som tåler en del skygge. Den er god som bunddække og breder sig gerne med udløbere. Løvet er mørkegrønt med et sølvagtigt skær. Når planten har blomstret, kan den med fordel skæres tilbage, så løvet danner en endnu tættere bund og endda giver en lille efterblomstring.

Plettet tvetand

 

Snefrytle

Snefrytle sætter fine hvide blomster i juni-juli. Blomsterne sidder på lange aks, som bliver 60 cm høje. Resten af planten bliver omkring 30 cm høj. Snefrytle er velegnet som bunddække, og du kan med fordel klippe blomsteraksene ned efter blomstring. Det hjælper stauden til at udvikle endnu kraftigere og flotte blade. Den stiller de store krav til jordbunden, men den tåler ikke tørke, så husk at vande den, hvis sommeren er fattig på regn. Snefrytle vil gerne stå i sol eller halvskygge.

Snefrytle

 

Spansk kørvel

Spansk kørvel bliver også kaldt for sødskærm. Med sin søde smag af anis kan dens blade bruges som krydderurt i snaps, supper, saucer, omeletter og urtesmør. De små hvide blomster dufter også dejligt. De er samlet i store skærme, som springer ud i maj-juni. Det er en hårdfør staude, som ikke stiller de store krav til jorden. Den kan stå i både sol og skygge. Sødskærm bliver op til 100 cm høj, lige som den også fylder godt i bredden, så i mange haver er det rigeligt med en plante. Den sår sig selv en del.

Spansk kørvel

 

Kertepileurt

Kertepileurt blomstrer fra juli til langt ind i efteråret. Den bliver op til 120 cm høj og stiller ikke de store fordringer, så den er godt tilfreds med at stå i almindelig havejord, som ligger i sol eller halvskygge.

Kertepileurt

 

Floks

Floks er en populær staude, som findes i både lave og høje varianter. Den fås også i flere forskellige farver som hvid, rød og lilla. De lave floks blomstrer fortrinsvis om foråret, mens de høje blomstrer om sommeren. De høje floks er gode snitblomster. De lave floks bliver ofte brugt i stenbede og tåler tørke bedre end de høje floks.

 

Floks

 

Allemand stenbræk

Stenbræk er en stor familie af stauder med cirka 370 forskellige arter. Allemand stenbræk er en kraftigt voksende mosagtig pude af mørkegrønne blade. Det er med andre ord en god staude til bunddække. Allemand stenbræk får hvide blomster, som blomstrer i maj-juni. Den foretrækker en fugtig humusholdig jord i let skygge.

Allemand stenbræk