23 gaver til haven og haveelskeren

Du kender det sikkert kun alt for godt: Dagen, hvor du skal give en gave, nærmer sig med hastige skridt, og du er helt tom for idéer. I denne guide har vi valgt at se på modtagerens fritidsinteresser, nemlig havearbejde og hygge i haven, for at finde den helt perfekte gave.
Giv en gave til haven eller haveelskeren

Der er masser af muligheder, hvis du gerne vil give en gave til haven, som man kan nyde i en afslappet stund. Eller det kan være en gave, som pynter og giver liv til haven måske endda samtidig med, at den har en nyttig funktion. Vinterens fugle vil fx helt sikkert sætte pris på en foderautomat. Det kan også være en gave, som haveelskeren med de grønne fingre vil få glæde af, når hun arbejder i sin have. Under alle omstændigheder er der masser af muligheder for at finde en god gave til havekvinden eller havemanden.

 

1. Inspirerende havebøger

En havebog kan være en god gave til havefolketMange havefolk elsker at finde ny inspiration til deres have, så de kan kaste sig over et nyt projekt. Der bliver hele tiden udgivet nye havebøger, som inspirerer til at sætte planter sammen på nye måder eller prøve en helt ny metode til at dyrke sin have. Vidste du fx, at man kan dyrke en køkkenhave i halmballer? Desuden er der masser af opslagsværker, hvor man kan læse alt om de forskellige planter. De er ofte nyttige, når man planlægger et nyt bed i sin have.

 

2. Smarte gummistøvler

Et par gummistøvler kan være en god gave til havefolketHavefolk kan sagtens have brug for gummistøvler, selv om det ikke regner. Duggen i græsset kan gøre strømperne gennemblødte i løbet af ingen tid, når man arbejder i haven. Desuden kan der nemt falde blade, kviste og jord ned i skoene, så derfor er gummistøvler super praktiske til havearbejde.

 

3. God beskærersaks

En beskærersaks kan være en god gave til havefolketGlæden ved havearbejde bliver så meget større, når man har nogle ordentlige redskaber at arbejde med. Hvis man har mange planter, som skal klippes og beskæres, kan man nemt blive træt i hænderne, hvis havesaksen er sløv og stram. Mange moderne beskæresakse er designet, så hånden bliver belastet mindst muligt. Faktisk kan musklerne blive skånet med helt op til 25% af den belastning, som mere gammeldags havesakse udsætter hånden for.

 

4. Solhat

En solhat er en nyttig gave til haveelskerenHaveelskere bruger mange timer i deres have. På de varme sommerdage bager solen ned på havefolk, som risikerer at blive solskoldet. En solhat beskytter samtidig mod solstik, som man kan få, hvis hjernens temperatur stiger. Det sker typisk, når man er ude i direkte sol uden at bruge en hat, som beskytter mod solens varme.

 

5. Solbriller

Et par solbriller kan være en god gave til haveelskerenNår solen skinner fra en skyfri himmel, kan det også være praktisk med et par solbriller, når man er i haven. Der er jo ikke noget mere irriterende end konstant at blive blændet af solen, så man hele tiden må knibe øjnene sammen. I værste fald giver det hovedpine. Desuden beskytter brillerne mod pollen, som kan være en god ting, hvis man har tendens til høfeber eller pollenallergi.

 

6. Kasket

En kasket kan være en god gave til den aktive havemandEn kasket kan holde både sol og regn ude af øjnene, så den kan man have glæde af på alle tider af året. Denne kasket er egentligt designet til løb, men det er blot en fordel. Den er nemlig ekstra god på de varme dage, fordi den er fremstillet i et svedtransporterende materiale. Den har endda et indvendigt svedbånd, så man undgår, at sveden løber ned i øjnene, når man er i fuld sving i haven.

 

7. En lækker håndcreme

Mange havefolk vil elske at modtage en lækker håndcreme i gaveHavearbejde kan være hårdt ved hænderne. Huden bliver tør, og man kan få små rifter og hudafskrabninger. Det kan en god håndcreme heldigvis rette op på ved at tilføre huden fugt og plejende ingredienser. Shea butter er fyldt med A- og E-vitaminer samt fedtsyrer fra omega-3 og omega-6. De har alle egenskaber, som er særligt gode for huden, så hænderne forbliver bløde.

 

8. Udendørstermometer

Et udendørstermometer kan være en god gave til havefolkVejret har stor betydning for, hvordan havens planter klarer sig. Om vinteren kan det fx være nødvendigt at dække sarte planter til for at beskytte dem mod frost. Et udendørstermometer hjælper en haveelsker med at følge med i, om hun skal være særligt opmærksom på nogle af sine planter – eller måske bare, hvor varmt hun skal klæde sig på, inden hun begiver sig ud i sin have.

 

9. Vejrstation

Giv en vejrstation som gave til haveelskerenEn vejrstation er væsentligt mere avanceret end et udendørstermometer. En vejrstation kan nemlig også holde øje med vigtige faktorer som luftfugtigheden, vindhastigheden, nedbørsmængden og mange andre aspekter af vejret, som har betydning for planternes vækst og trivsel. Nogle vejrstationer kan endda sende oplysningerne videre til en smartphone, tablet eller computer, så man altid kan følge med i vejrets udvikling uanset, hvor man befinder sig.

 

 

10. Regnmåler

En regnmåler kan være en nyttig gave for havefolkMængden af nedbør er selvfølgelig vigtig for havens planter, da de bruger vand til at beskytte sig mod solens stråler. Vandet fordamper simpelthen fra planternes overflade og virker dermed afkølende. En regnmåler hjælper med at holde styr på, om det har regnet nok, eller om man skal i gang med at vande planterne på de solrige og varme dage. En vejrudsigt kan man jo ikke altid stole på, og det kan være svært at bedømme, hvor meget vand der falder om natten, mens vi sover.

 

11. Vandkande

En vandkande kan være en god gave til havenEr der ikke faldet nok regn, må man selv i gang med at vande haven. Vander man med en vandkande, får man en bedre fornemmelse af, hvor meget vand planterne får, end hvis man bruger en haveslange. Det er også nemmere lige at hive vandkanden frem i stedet for at rulle haveslangen ud, hvis der bare er nogle enkelte planter, som skal have lidt vand. Der er efterhånden designet mange sjove vandkander i smarte farver og former som fx en gammeldags kaffekande.

 

12. Vase til havens blomster

En vase kan være en god gave til et havemenneskeHavens blomster kan man selvfølgelig altid nyde ude i sin have, men hvorfor ikke også tage den med ind i boligen? En smuk vase, der passer til både hjemmets indretning og blomsterne, bringer sommeren med indendørs, så man kan få glæde af både blomsternes duft og farver hele døgnet rundt.

 

13. Navneskilte til planter

Skilte med planternes navne kan være en god gave til haveelskerenFriske hjemmedyrkede krydderurter tilføjer maden det lille ekstra, som kan løfte en smagsoplevelse til helt nye højder. Disse navneskilte hjælper haveejeren med at huske, hvad hun har plantet hvor, så hun undgår at tage fejl af de forskellige krydderurter. Man kan skrive på dem med kridt, og de vil tage sig godt ud i enhver køkkenhave eller køkkenvindue.

 

14. Højbed

Et højbed kan være en god gave til havenEt højbed er perfekt til fx at dyrke krydderurter, grøntsager og jordbær. Højbedet løfter planterne op over jordniveau, så det er mindre udsat for ukrudt fra havens øvrige bede. Samtidig skal man ikke bøje sig så langt ned for at nå sine planter. Man kan faktisk også dyrke flere planter på den begrænsede plads, fordi jorden er løsere, så planterne nemmere kan sende deres rødder ned i dybden frem for at brede sig i overfladen. Et højbed kan tage sig rigtig dekorativt ud, når det er plantet i en flot ramme som fx råjern eller galvaniseret stål.

 

15. Foderstation til fugle

Fuglene vil glæde sig, hvis du giver en foderstation i gave til havenNår sneen dækker alle overflader, bliver det svært for fuglene at finde føde. Mange fugle søger mod byerne, hvor de leder efter mad. En foderstation hjælper fuglene med at klare sig godt gennem vinteren. Samtidig kan fuglene give anledning til mange timers underholdning, når man får mulighed for at betragte dem fra sit vindue, alt i mens de mæsker sig i kerner, fedt og gamle æbler.

 

16. Fuglehus

Giv et fuglehus som gave til haven og haveejerenOm sommeren kan fuglene bygge rede i fuglehuset og yngle. Mange havemennesker vil elske at følge med i fuglenes liv fra de udser sig fuglehuset som redested til ungerne bliver flyvefærdige og skal ud på deres første flyvetur. Det giver liv i haven og smuk fuglesang, som man kan nyde i en afslappende stund.

 

17. Bålfad

Mange haveejere vil blive glade for at modtage et bålfad som gaveEfter en lang dag i haven er det tid til at nyde synet af den pragtfulde have, man har brugt mange timer på at skabe. For mange mennesker er åben ild synonymt med hygge, og samtidig kan man varme sig ved ilden på de kølige sommeraftener. Man kan endda bruge et bålfad til at grille små ting som fx skumfiduser på spyd , hvis der skal være lidt godt til ganen.

 

18. Komfortabel havestol

En havestol er en dejlig gave til havenEn hyggelig stund på terrassen kræver næsten også, at man sidder godt. Du kan finde mange forskellige typer af havestole, hvis du kigger dig lidt omkring. House Doctor har lavet denne smukke og enkle havestol i bambus, som du kan få i enten brun eller sort. Den heldige modtager af sådan en gave kan sætte sit eget præg på den ved at lægge et par puder, en plaid eller måske et dejligt blødt lammeskind i stolen.

 

19. Hængekøje

Giv en hængekøje i gave til havemennesket der elsker at slappe af i havenSkal der virkelig slappes af i haven, er en hængekøje næsten en nødvendighed. Her kan haveelskeren tage sig en velfortjent lille lur efter dagens hårde arbejde i haven. En hængekøje er super praktisk, fordi man kan flytte den rundt i haven alt afhængig af, om man fx vil være i sol eller skygge. Og så er der nok også lidt nostalgi over en god gammeldags hængekøje, som man hænger op i et par træer.

 

20. Solcelle-lampe

En solcelledrevet lampe er både praktisk og miljøvenligLys skal der til, hvis man vil nyde en stille aften på terrassen uden for sommersæsonen. Allerede sidst i august begynder det at blive tidligere mørkt. En solcelledrevet lampe er god ved miljøet, og samtidig slipper du for at tænke på at tænde lys. Det sker nemlig helt af sig selv. Med en solcelledrevet lampe slipper du også for at bøvle med ledninger eller batterier.

 

21. Solsejl

Et solsejl har visse fordele frem for en parasolEt solsejl er en nem måde at beskytte sig selv mod solens skadelige stråler. Et solsejl dækker ofte et større område end en parasol, så der er mere skygge på terassen til at sidde ude og fx nyde en hyggelig frokost. Det bliver heller ikke blæst omkuld af vinden. Man kan købe et solsejl i mange flotte farver, så det passer til både huset og terrassen. Man kan også vælge, om det skal være trekantet eller firkantet.

 

22. Plaid

En plaid er en dejlig varmende gave til den havegladeNår sommeren går på hæld, aftager solens magt. Solen går tidligere ned, og det bliver hurtigt køligt, når skyggerne bliver lange. Men man kan stadig nyde aftenerne ude på terrassen, hvis bare man søger for at holde varmen. En plaid tilføjer desuden lidt ekstra hygge. Udvalget af plaider er stort, så du kan finde dem i forskellige materialer som fx lammeuld og merinould, samt i alverdens farver og mønstre, så der er rig mulighed for at finde en plaid, som passer godt ind i modtagerens hjem.

 

23. Gavekort til planter

En haveejer vil altid blive glad for et gavekort til en planteskoleMange haveelskere bliver glade for nye planter til deres have. Har du ikke selv den nødvendige viden om planter, har din lokale planteskole et begrænset udvalg, eller er det vinter, kan et gavekort til planter være en god løsning. Ofte kan man nemlig ikke bytte planter købt på en planteskole, og planten kan også nå at tage skade fra du har købt den, til du skal give den som gave. Et gavekort til en planteskole kan derfor være en dejlig gave til en haveelsker, fordi modtageren så har mulighed for at købe præcis det, som hun ønsker sig.