
Denne artikel er reklame. Alle links er reklamelinks fra Plantetorvet.
Hårdføre buske er robuste planter, som er nøjsomme og derfor ikke kræver så meget pasning i hverdagen. Det er de ideelle buske til dig, der drømmer om en have fuld af blomster til trods for, at du ikke er det store havemenneske.

Hvad vil det sige at en busk er hårdfør?
Når en busk bliver beskrevet som hårdfør, kan den tåle udfordrende vejrforhold i lang tid. Det kan være længerevarende tørke, hård sol, våde jordbundsforhold eller udtørrende vind. Det er buske, som trives i almindelig dansk havejord uden at kræve en masse pasning med gødning, vand og beskæring. De er også modstandsdygtige over for mange plantesygdomme.
Er en busk fuldt vinterhårdfør, er det ikke nødvendigt at beskytte den mod frost om vinteren. Buskens rødder bliver beskyttet tilstrækkeligt mod kulden, hvis den er plantet ud i havens jord. Står den i en krukke, er det en lidt anden snak, fordi frosten kan trænge ind til rødderne, når busken ikke er beskyttet af et solidt lag jord.
Med andre ord er det nemt at holde liv i hårdføre buske uanset, hvordan vejret arter sig, fordi de trives fint i det danske klima. Dermed ikke sagt, at en hårdfør busk er upåvirket af, hvad den bliver udsat for. Står den fx i et vindomsust hjørne af din have, vil den måske vokse langsommere, end hvis den stod i læ, men den skal nok overleve. Husk også at selv den mest hårdføre busk vil sætte pris på lidt gødning i vækstsæsonen og ikke mindst en tår vand, hvis sommeren er varm og tør mange uger i træk.
Hårdføre blomsterbuske er en nem måde at få mange blomster i haven
Hårdføre buske er umanerligt svære at slå ihjel og derfor et godt valg, hvis du vil have en nem have fyldt med blomster. Der findes nemlig ganske mange hårdføre blomsterbuske med flotte farvestrålende blomster, der kan sprede glæde i enhver have.
Her har jeg fundet 10 hårdføre prydbuske, som er en anden betegnelse for blomsterbuske. En anlægsgartner vil nok bruge ordet prydbusk frem for blomsterbusk. Disse 10 buske vil sikre dig en flot blomsterpragt i din have hele sommeren. Faktisk er der også buske, som blomstrer i det sene efterår, så du også i den mørke tid kan have noget smukt at glæde dig over i din have.
- Guldribs
- Forsythia
- Duftsnebolle
- Almindelig syren
- Japankvæde
- Uægte jasmin
- Klokkebusk
- Snedrivebusk
- Dronningebusk
- Kejserbusk
Guldribs
Guldribs er en mellemstor løvfældende busk, som kan tåle en del vind. Den er nøjsom og derfor let at dyrke. Det er en busk, som kan trives i skygge. Guldribs stiller ikke de store krav til jordbunden, men den bør ikke stå i meget tør jord. Til gengæld kan den godt tåle at stå i fugtig jord.
- Blomstring: April – maj med gule duftende blomster
- Højde: Op til 2 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Forsythia
Forsythia eller vårguld, som den også bliver kaldt, er nærmest synonym med forår og påske. Det er en af de første buske, der blomstrer i foråret, hvor det vælter frem med gule blomster på de opretstående grene. Klipper du nogle af grenene af i det tidlige forår og tager dem med ind, kan de endda lokkes til at blomstre allerede i januar-februar, hvis de har været udsat for frost i løbet af vinteren.
Forsythia vokser hurtigt og stiller ingen særlige krav til jordbunden, hvis blot den hverken er udpræget tør eller fugtig. De kan vokse i både sol og halvskygge, men jo mere sol de får, jo flottere blomstrer de.
- Blomstring: April – maj med gule blomster
- Højde: 2 – 3 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Duftsnebolle
Duftsnebolle er en frodig og blomsterrig busk med kraftigt duftende hvide blomster, som tiltrækker bier. Er efteråret varmt og solrigt, kan den blomstre lidt igen. Den er tolerant over for jordbundsforholdene, men foretrækker generelt en veldrænet jord. Duftsnebolle kan tåle noget vind.
- Blomstring: April – maj med duftende hvide blomster
- Højde: 2 – 3 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Almindelig syren
Almindelig syren er en stor busk, som kan brede sig ved rodskud. Blomsterne er samlede i klasser, som springer ud i fuld flor i maj – juni. Farven kan være hvid eller violet. Det er en løvfældende busk, som gør sig rigtig godt som hæk, hvis den får plads til at brede sig fx i en stor have på landet. Klipper du den som en almindelig ligusterhæk, vil den ikke blomstre noget særligt i det efterfølgende år.
Det er en nem og nøjsom busk, der kan tåle nærmest hvad som helst. Den kan klare en del vind og de fleste jordbundsforhold på nær en meget tør jord.
- Blomstring: Maj – juni med duftende violette eller hvide blomster
- Højde: 5 – 6 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Japankvæde
Japankvæde er en lav busk, som sætter smukke blomster i foråret. Nogle sorter får frugter, som bliver særdeles dekorative i efteråret. Frugterne kan spises og fx anvendes til kvædegelé. Rå kvæder smager bittert, så de gør sig bedst som marmelade eller gelé. Vil du dyrke japankvæde for frugternes skyld, vil du få den bedste høst ved at placere busken i sol. Japankvæde tåler både tørke og vind.
- Blomstring: Maj – juni med hvide eller røde blomster
- Højde: 80 – 100 cm
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Uægte jasmin
Uægte jasmin går også under navnet pibeved. Den får smukke velduftende blomster om sommeren. Den kan tåle en del skygge, men vil blomstrer flottest, hvis den står i fuld sol. Uægte jasmin kan klare noget vind.
- Blomstring: Juni – juli med hvide blomster
- Højde: 2 – 3 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Klokkebusk
En klokkebusk er både smuk, hårdfør og nøjsom. De trompetformede blomster springer ud i maj-juni, og der kan eventuelt komme en lille efterblomstring sidst på sommeren. Det er en hurtigt voksende busk, som ikke stiller de store krav til jordbundsforholdene. Samtidig kan den tåle både vind og skygge uden, at det går ud over blomstringen. Til gengæld er det en god idé at beskære en klokkebusk minimum hvert andet eller tredje år, hvis den skal blive ved med at blomstre frodigt.
- Blomstring: Maj – juli med rosa blomster
- Højde: Cirka 1 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Snedrivebusk
Snedrivebusk er en meget hårdfør og robust busk. Når de hvide blomster springer ud i maj, kan de tætte blomsterstande nærmest fuldstændig dække busken. Det er en god blomsterbusk til uklippede hække, men det kræver lidt plads i din have. Snedrivebusk trives i de fleste jordbundsforhold, men jo bedre jordkvaliteten er, jo flottere vil den udvikle sig.
- Blomstring: Maj med hvide let duftende blomster
- Højde: 1 – 2 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol
Dronningebusk
Dronningebusk er en middelstor blomsterbusk, som suger opmærksomhed til sig i juni, når den springer ud i et overdådigt blomsterflor. Den kan være fuldstændig dækket af fine rosa klokkeformede blomster. Dronningebusk stiller ikke de store krav til den jorden ud over, at den ikke må være for våd. Den kan også tåle en del vind. Til gengæld skal den have fuld sol for at blomstre godt. Dronningebusk er nært beslægtet med klokkebusk, og blomsterne på de to buske ligner meget hinanden.
- Blomstring: Maj – juni med rosa blomster
- Højde: 2 – 3 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge
Kejserbusk
Det helt særlige ved kejserbusk er, at den blomstrer om vinteren, så der kan komme lidt farvespil i en ellers vintertrist have. Hvornår på vinteren den blomstrer afhænger lidt af vejret. De første blomster kan springe ud sidst i november. Er vinteren mild, kan kejserbusk blomstrer helt frem til foråret. Bliver det frostvejr, holder blomstringen pause, indtil det bliver plusgrader igen. Det er en hårdfør og blomsterrig busk, som er nem at have med at gøre. Den vil gerne stå i god havejord, men trives som sådan i de fleste jordtyper.
- Blomstring: November – marts med duftende rosa blomster
- Højde: 2 – 3 meter
- Jordbund: Almindelig dansk havejord
- Lysforhold: Sol – halvskygge