10 af de bedste romaner i 2018

2018 går på hæld, og det er tid til at gøre status over det forgangne år. Det er et år, som har budt på mange gode læseoplevelser for mig, så her er mit bud på de bedste romaner i 2018.
10 af de bedste romaner i 2018

Det barske liv i Nordsverige i 1850’erne

At koge bjørn af Mikael NiemiAt koge bjørn af finsk-svenske Mikael Niemi er den læseoplevelse, som står klarest for mig nu, hvor jeg gør status over bogåret 2018. Det er både en historisk roman og en krimi fra en egn og en tid, hvor kontrasterne springer i øjnene – rig og fattig, mand og kvinde, svensker og same.

Flere unge kvinder bliver myrdet i en lille nordsvensk by, og vækkelsesprædikanten Lars Levi Læstadius forsøger sammen med den unge same Jussi at opklare dem. Det er en duo, som repræsenterer henholdsvis naturvidenskaben og intuitionen, endnu en kontrast, som fuldender hinanden.

Romanen bygger på virkelige begivenheder. Her er spænding fra første side, og sproget er så smukt og alligevel lige ud af landevejen, at du har læst bogen, før du ved af det.

 

Familielivet efter anden verdenskrig

Vi er brødre af Iben MondrupVi er brødre af Iben Mondrup slugte jeg på under en uge, selv om det er en roman på over 500 sider. Det er en gribende fortælling om to brødre, der vokser op i skyggen af anden verdenskrig, hvor faren var politimand og modstandsmand. Han har oplevet ting, som har psykiske konsekvenser, og han kan ikke tale om dem. I perioder vælger han endda at flytte væk fra familien. Moren har også sit at bakse med efter fødslen af et dødfødt barn. Det sætter selvsagt sine spor i familien.

Vi følger først den ældste bror, som følger sig forpligtet til at passe på sin mor og lillebror. Senere skifter vinklen over til den yngste bror. Brødrene er vidt forskellige, men fælles for dem er afstanden til forældrene. De voksne fortæller ikke børnene om deres problemer for at skåne dem, men selvfølgelig ved børnene, at alt ikke er, som det skal være.

Det er en detaljeret fortælling, som maler et levende billede af tiden efter anden verdenskrig. Den løber over flere årtier, hvor man følger drengenes, familiens og samfundets udvikling med mange omvæltninger.

Mondrups roman er inspireret af hendes egen farfars historie. Han arbejdede hos politiet i Frederikshavn og var leder af modstandsbevægelsen i Vendsyssel.

 

Udkantsdanmark midt på Amager

Guds bedste børn af Morten PapeMorten Pape er vokset op i Urbanplanen på Amager, den berygtede ghetto, hvor hans barndom var præget af mobning, vold og forældrenes skilsmisse. Det handlede hans debutroman Planen om, og hans næste roman, Guds bedste børn, foregår i samme miljø.

Scenen er flyttet til Holmbladsgade, hvor en 16-årigt dreng bliver banket ihjel med en fastelavnskølle af en 15-årig dreng. Historien bygger på et autentisk drab, som skete i 2008 med den begrundelse, at han gloede for meget. Flere ting er ændret i romanen, så det er ikke en nøjagtig gengivelse af den virkelige historie. Som læser får man indblik i, hvad der skete, og hvad det fik af konsekvenser for de implicerede.

Det er en medrivende roman, som kræver gode nerver, for det er tragiske begivenheder udløst af et trøstesløs liv præget af vold og racisme.

 

Ung i 1970’erne

Pasfotos af Einar Már GuðmundssonPasfotos af islandske Einar Már Guðmundsson er en fantastisk udviklingsroman om drømme, ungdom og kærlighed. Unge Halli rejser sammen med sin ven Jonni til Norge for at arbejde, så de kan tjene penge til at komme ud og opleve verden. Her møder de en række vidt forskellige mennesker, og pludselig bliver Halli forelsket, så sommeren udformer sig helt anderledes end planlagt.

Som læser bliver du taget med tilbage til en tid, hvor ungdommen var venstreorienteret, oprøret ulmede, og alt var muligt. Man springer fra oplevelse til oplevelse, som gløder af eventyrlyst men også byder på grufulde skæbner, hvor aktivismen fører til mere hårdføre metoder.

 

Forskellige religioner, forskellige opfattelser af døden

Smaragdsliberen af Anne-Cathrine RiebnitzskyAnne-Cathrine Riebnitzsky kan noget med sproget, som kun er ganske få forfattere forundt. Smaragdsliberen præsenterer os for et persongalleri med nære relationer på tværs af forskellige religioner.

Den jødiske smaragdsliber Pierre overlever tre hjertestop og beslutter sig nu for, at slibningen af en sjælden smaragd skal være hans livsværk. Han er venner med Youssef, som er juveler og muslim, og de mødes hver søndag til et spil skak. De to er vokset op i en tid, hvor man kunne leve fredeligt side om side, selv om man bekendte sig til forskellige religioner. Det var vigtigere, hvem man var som menneske, end hvad man troede på.

Pierres datter er ateist og bliver kidnappet af en gruppe IS-kirgere på en arbejdsrejse til et krigshærget land. Her må hun vælge mellem at konvertere eller dø, men det lykkes for hende at undslippe til et kristen kloster. Samtidig er Youssef bekymret for radikaliseringen af sit barnebarn.

Smaragdsliberen er en livsbekræftende fortælling om livets skrøbelighed og forskellige opfattelser af døden. Her er ganske enkelt stof til eftertanke.

 

Alene i vildmarken

Bjørnen af Katrine Marie GuldagerBjørnen af Katrine Marie Guldager er hurtigt læst, men gør et stort indtryk. På underholdende vis følger vi Vibeke, der er godt gal i skralden. Hun er et sted i 50’erne og er netop blevet sagt op fra sin stilling som gymnasielærer på grund af samarbejdsvanskeligheder. Efter et skænderi med sin mand har hun brug for luft og flygter op til deres ødegård i Sverige. En voldsom snestorm, mangel på mad og et strømsvigt giver Vibeke uvante udfordringer, som sætter hendes eget liv i perspektiv.

Det er en skøn lille roman, som nok vil vække genklang hos mange kvindelige læsere. Sproget er præcist og holdt i korte sætninger, så den er nem at læse, men der er også lagt op til refleksion over vores drømme om kernefamilie, karriere og forventningernes pres.

 

Koloniseringen af Grønland

Rød mand/sort mand af Kim LeineElsker du tykke historiske romaner, må du ikke gå glip af Rød mand/sort mand af Kim Leine. Det er en selvstændig fortsættelse til bestsellerten Profeterne i Evighedsfjorden.

Vi befinder os i 1700-tallet,hvor kong Frederik den fjerde får den fikse idé at sende en flok tugthusfanger og prostituerede til Grønland for at grundlægge en dansk koloni. Med på skibet er også præsten Hans Egede.

Hans Egede er sort mand, mens den grønlandske åndemaner Aappaluttoq er rød mand. Mødet mellem disse to mænd er romanens omdrejningspunkt, særligt fordi Aappaluttoq bliver tvunget til at lade sin søn komme i pleje hos præsten, som døber sønnen i den kristne tro.

Synsvinklen skifter mellem forskellige personer, som fortæller hver deres del af historien. Her læser vi om det konfliktfulde møde mellem kristne og hedninge, sygdom, sult, fattigdom og død men også kærlighed, for Grønland er lige så barskt som det er smukt – og det samme gælder Kim Leines storslåede roman, som kryber ind under huden på én.

 

Når en sygdom æder alt omkring sig

Vi kunne alt af Merete Pryds HelleVi kunne alt af Merete Pryds Helle er en barsk og bevægende fortælling om pige Merles dysfunktionelle familie i et forstadskvarter i 1971. Hun og hendes søster Klara vokser op i en tid, hvor forestillingen om, at alle muligheder står åbne for én, vinder frem. 1970’erne bød på mange fremskridt, men hvad betyder det, når ens mor lider af en frygtelig sygdom, som giver kærligheden trange kår? Forældrene gør det så godt, som de kan, men begge piger bliver dybt mærket af morens sygdom, som de håndterer på hver deres facon.

Merles liv er præget af ensomhed. Hun bliver mobbet på det groveste i skolen, og derhjemme flygter hun helst ind i bøgernes verden. Hun finder trøst i mad, mens Klara bliver tyndere og tyndere.

Det skærer i hjertet at læse om de hårde vilkår for denne familie, som er nabo til den familie, man fulgte i Folkets skønhed. Heldigvis aner man et lys i slutningen.

 

Årets vinder af Nordisk Råds Litteraturpris

Ar af Audur Ava ÓlafsdóttirNordisk Råds Litteraturpris gik i år til islandske Auður Ava Ólafsdóttir for romanen Ar. Vi følger Jonas, hvis tanker kredser om at begå selvmord. Han er fraskilt, moren er dement, og hans datter viser sig ikke at være hans biologiske barn. Han rejser til et fjernt krigshærget land, hvor ingen vil forstyrre ham i hans forehavende – men snart bliver han involveret i genopbygningen af det hotel, hvor han er indlogeret.

Her bliver reflekteret over livet, så alle kan spejle sig i det. Trods det alvorlige emne er det en livsbekræftende roman tilsat en god portion humor.

 

Det vi ikke kan få os selv til at tale om

De af Helle HelleDe af Helle Helle handler om mor og datter. De bor på Lolland i 1980’erne, hvor vi følger dem i et års tid. Datteren går i gymnasiet, og moren arbejder i en forretning. På overfladen er det et ganske almindeligt liv, hvor den ene dag tager den næste. Forholdet mellem de to er godt. De griner meget sammen og taler om alt muligt – på nær om morens alvorlige sygdom, som truer med at vælte alt omkring dem.

De er en smuk fortælling om mor og datter i skyggen af døden – den er både trist og opløftende, for her er to, som har noget helt særligt sammen.

Helle Helle har sin helt egen skrivestil. Den er minimalistisk og ordknap, så man i den grad selv skal læse mellem linjerne. I De er der dog flere små ledetråde end normalt og spor til forfatterens tidligere bøger. Hun forstår sig som ingen anden på antydningens kunst, så man kan se og mærke omgivelserne helt ind under huden. De er et lille mesterstykke, som er hurtigt læst men sent glemt.

 

Det var mit bud på de bedste romaner i 2018 – hvad er dit?

Uanset om du er til gribende familiedramaer, historiske romaner eller passionerede udviklingsromaner, har der nemlig været rig mulighed for at få at lade sig opsluge af en god bog i det forgangne år.

Hvad var din favoritbog i 2018? Det har været svært at begrænse mig til kun 10 af de bedste romaner i 2018, for jeg har haft dejligt mange velskrevne og vedkommende bøger mellem hænderne i år. Er du en læsehest som mig, har du helt sikkert også et godt bud på en top 10 liste over årets bedste bøger i 2018.